Van Bristol ligt Republikein niet wakker

Geruchten dwongen kandidaat-vicepresident Sarah Palin tot openheid over de zwangerschap van haar dochter. Dat hoeft de eigen aanhang niet erg te vinden.

Terwijl de Republikeinen zich opmaakten voor een verloren conventiedag, waarop orkaan Gustav het nieuws domineerde, liet hun kandidaat voor het vice-presidentschap een flinke bom ontploffen. Haar zeventienjarige dochter Bristol, deelde ze mee, is zwanger. Ze is van plan met de vader te trouwen.

Volgens een woordvoerder van presidentskandidaat John McCain was die op de hoogte voordat hij haar aanwees als running mate. Bij die gelegenheid kreeg hij van democratische kant kritiek dat hij iemand aanwees die hij voordien nauwelijks kende. Zoals gebruikelijk hadden zijn medewerkers wel uitvoerig onderzoek gedaan naar haar achtergronden, en of zich daar iets verschool dat het koppel politiek zou kunnen schaden.

Of dat nu het geval is, valt nog niet met zekerheid te zeggen. De benoeming van Palin heeft vooral enthousiasme gewekt aan de rechtervleugel van de Republikeinse partij, bij evangelicale kiezers die nog niet zo zeker wisten of hun gedachtengoed bij John McCain wel veilig is. Hij is tegen abortus, maar heeft wel eens voor een wet gestemd die de mogelijkheid uitbreidde voor onderzoek met stamcellen, afkomstig van embryo’s. Palin heeft wat dat betreft helemaal de juiste opvattingen. En dat haar dochter na haar ’misstap’ kiest voor het uitdragen van de zwangerschap en het trouwen met de vader, kunnen deze aanhangers interpreteren als het gevolg van het juiste advies van haar ouders.

Wel zal dit alles teleurgestelde aanhangers van de verslagen democratische kandidaat Hillary Clinton, die misschien in de verleiding waren een vrouw tot het een na hoogste ambt te helpen benoemen, aan het denken zetten. Dit herinnert hen aan het beleid dat evangelicalen, met in hun voetspoor de zittende president Bush, prefereren als het gaat om het voorkomen van ongewenste zwangerschappen en geslachtsziekten: het bevorderen van onthouding tot het huwelijk. Gezien de onderzoeken over de effectiviteit daarvan is het niet verwonderlijk dat ook in het gezin van iemand als Sarah Palin een kind dat niet opbracht. Op de republikeinse conventie, die gisteren in St. Paul begon, is aan de kwestie nog nauwelijks aandacht besteed, en ook de Democraat Barack Obama riep iedereen op, het een privézaak te laten zijn. Boos ontkende hij dat zijn campagne achter geruchten over de familie Palin zat. Die geruchten, onder andere dat Palins jongste kind in werkelijkheid een kind van deze zelfde dochter zou zijn, waren de aanleiding voor Palin om met de feiten naar buiten te komen.

Om geen feestelijke indruk te wekken die zou vloeken met een noodtoestand elders in het land, werden gisteren op de conventie alleen enkele formaliteiten afgehandeld.

Wel werden afgelopen nacht, Nederlandse tijd, first lady Laura Bush en de beoogde toekomstige presidentsvrouw Cindy McCain verwacht, om oproepen te doen de getroffenen te steunen. Vrijwilligers zullen stad en land afbellen voor donaties, dit keer niet voor de campagne maar voor de slachtoffers van Gustav.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden