Van Breda aast op herverkiezing

Bij de lobby voor de herverkiezing van Els van Breda Vriesman als presidente van de FIH haken nationaal én hockeybelang in elkaar.

Van Breda Vriesman wil op 29 november in Los Angeles voor nog eens vier jaar gekozen worden als voorzitter van de internationale hockeyfederatie FIH. Sinds 2001 bezet de Vughtse juriste de voorzitterspositie en eveneens vanaf 2001 is ze in die kwaliteit lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

De huidige FIH-presidente heeft één tegenkandidaat, Leandro Negre, voorzitter van de Europese hockeyfederatie EHF. De Spanjaard is al jaren bestuurslid van de FIH als Europees vertegenwoordiger. Hij heeft voor de verkiezing een eigen website opgezet en reist de wereld rond om stemmen te verwerven. Momenteel bezoekt hij Azië en Australië.

Maar Van Breda Vriesman is nog niet klaar met haar werk, meldt ze vanuit het buitenland: „Er is in de afgelopen zeven jaar veel bereikt. Toen ik in 2001 kwam, waren er geen sponsors, er was geen strategisch plan op gebieden als marketing en media-aandacht, de FIH zat in een klein kantoortje in Brussel met een onderbezette staf. Nu zitten we in Lausanne, vlak bij het IOC. Het management en de financiën zijn op orde. Het is een professionele organisatie geworden.”

Ze vindt dat de bond op de goede weg is, maar het eind daarvan is nog niet bereikt. „Het zou zonde zijn als ik al die acties die ik in gang heb gezet niet zou kunnen afmaken. Daar heb ik nog een nieuwe termijn voor nodig.”

In een video-boodschap op de site www.Vote4Els.org meldt de presidente wat zij in haar afgelopen twee termijnen voor en in de FIH heeft bereikt. Het belangrijkste argument voor haar herverkiezing vindt ze evenwel continuering van het lidmaatschap van het IOC. Mocht een ander de FIH gaan leiden, dan is het hockey zijn zetel in het IOC kwijt.

„Daar moet ik toch even niet aan denken. Als lid van het IOC kan je stem gehoord worden. Het is gemakkelijker over problemen te praten, je kunt lobbyen, interveniëren. Onze zetel is echter geen kwaliteitszetel. Voor de 35 sportbonden die aan de Zomer- en Winterspelen meedoen, zijn er vijftien zetels in het IOC-bestuur. Zodra ik terugtreed moet hockey weer achter in de rij aansluiten. En dan zijn er twintig wachtenden voor ons.”

Naast de logische support van de Nederlandse hockeybond steunen ook het ministerie van VWS en sportkoepel NOC-NSF haar campagne financieel. „Met die steun ben ik erg blij”, stelt Van Breda Vriesman. Dat haar herverkiezing ook in het nationale sportbelang is, streelt haar zonder dat ze dat wil benadrukken. „Nederland wil liever geen IOC-lid verliezen, zeker niet met het oog op de plannen om te onderzoeken of de Spelen in 2028 hierheen kunnen worden gehaald. Dus dat belang telt ook mee.”

Volgens Johan Wakkie, directeur van de KNHB, is de adhesie vanuit overheid en NOC-NSF niet zo vreemd: „Zeven jaar geleden was die steun er ook. Het past in het Nederlandse beleid om goede internationale bestuurders te hebben. Dat geeft je de kans je positie in de wereld te versterken. Dan is het natuurlijk van groot belang om wat we hebben ook te behouden.”

Wakkie kijkt met gemengde gevoelens naar de kandidatuur van Negre: „Hij zit al twintig jaar in het FIH-bestuur. Dan denk je: Wat ga jij nu anders doen dan je in die twintig jaar gedaan hebt.” Of Negres kandidatuur de kansen van Van Breda Vriesman ongunstig zal beïnvloeden, weet Wakkie niet: „Het is altijd lastig tegen een zittend iemand te strijden. Het is ook de vraag of het goed is. Het zal wel weer een zaak van stemmen tellen worden. Ieder land dat lid van de FIH is, heeft één stem, groot of klein. Dat kan best spannend worden.”

Dus zou Van Breda Vriesmans positie in het IOC wel eens cruciaal kunnen zijn: „Mijn IOC-lidmaatschap en de voortzetting daarvan is van belang voor de hele hockeywereld en dat zal de doorslag geven”, denkt ze zelf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden