Van bondscoach tot assistent, waarom niet?

REDACTIE: FRED BUDDENBERGELINE VAN SUCHTELEN en ROB VELTHUIS SPORT@TROUW.NL

Wat houdt het vuur brandend bij Guus Hiddink (69) en Dick Advocaat (68)? De twee oud-bondscoaches kunnen maar geen afscheid nemen van het voetbal. Hiddink zat afgelopen zondag voor het laatst op de bank bij Chelsea, maar de Achterhoeker liet al onmiddellijk doorschemeren dat hij niet per se afwijzend stond tegen nieuwe uitdagingen. Hij noemde daarbij China.

Advocaat begint komend weekeinde aan een nieuw avontuur in zijn lange en grillige coachcarrière. De Hagenaar vertrekt zondag met het Nederlands elftal naar Portugal, waar Oranje de voorbereidingen start op de kwalificatie voor het WK van 2016 in Rusland. Na terugkeer uit Portugal speelt Nederland nog oefenduels met Ierland, Polen en Oostenrijk.

Tijdens het trainingskamp in Portugal wordt bondscoach Danny Blind dus voor het eerst bijgestaan door Advocaat, die deze maand als assistent aan de technische staf van het Nederlands elftal werd toegevoegd. De als coach nog vrij onervaren Blind krijgt daarmee op de lastige route naar Rusland hulp van twee oud-bondscoaches: Marco van Basten en Advocaat.

undefined

Vraagtekens

Bij de aanstelling van Advocaat als assistent van Blind werden in de Nederlandse voetbalwereld vraagtekens gezet. Was het bijvoorbeeld niet vreemd dat een voormalig kapitein nu als matroos weer op het Oranje-schip stapte. En hadden Blind en de KNVB niet beter het oog kunnen laten vallen op een jongere leergierige coach?

Op zich begrijpelijke vragen, maar met Advocaat krijgt Blind een bijzonder ervaren coach aan zijn zijde. En dat de Hagenaar met zijn 68 jaar nog altijd in is voor nieuwe avonturen, zegt iets over zijn ambities en de liefde voor het voetbal. Toegeven, hij maakte de laatste jaren niet altijd de meest gelukkige keuzes, maar er zal hem veel aan gelegen zijn om met Oranje het WK in Rusland te halen.

En hij heeft zijn kwaliteiten. In februari werd Advocaat binnengehaald als adviseur bij Feyenoord, dat net zeven nederlagen op rij had geleden. Na zijn eerste bezoek aan de Kuip bleef de Rotterdamse club ongeslagen. En na het winnen van de beker en het veiligstellen van de derde plaats, roemde trainer Giovanni van Bronckhorst ook de inbreng van Advocaat.

Is het vreemd dat gelouterde coaches zich terugtrekken in de luwte van het assistentschap. Nee, er zijn ook in Nederland voorbeelden genoeg van 'oudere' trainers die bereid zijn zich weg te cijferen. Hennie Spijkerman, 55 inmiddels, is misschien niet van het kaliber Advocaat, maar hij was de afgelopen 5,5 jaar een belangrijke schakel in de technische staf van Frank de Boer.

Feyenoord haalde aan het begin van vorig seizoen Jan Wouters (55) naar de Kuip en na het vertrek van zijn generatiegenoot Ernest Faber gunde Phillip Cocu Ruud Brood (53) een plaats op de bank bij PSV. Twee jaar geleden schakelde diezelfde Cocu ook nog de hulp in van Hiddink. Kennelijk hebben jonge hoofdcoaches behoefte aan de inbreng van oudere, ervaren vakgenoten.

undefined

Brazilië

In Brazilië is het helemaal niet vreemd dat oud-bondscoaches assistent van de bondscoach worden. Mario Zagallo leidde Brazilië op de WK's van 1970 en 1998. Op het wereldkampioenschap van 2006 was Zagallo, met zijn 75 jaar niet meer de jongste, assistent van Carlos Perreira. Diezelfde Perreira deed hetzelfde. Hij bezorgde Brazilië in 1994 de wereldtitel en op het WK van 2014 was Perreira de assistent van Felipe Scolari.

Coaches op de achtergrond

1.Dick Advocaat

2.Hennie Spijkerman

3.Mario Zagallo

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden