Van Bommel: Geen samenwerking met Russen

Harry van BommelBeeld ANP

Angst voor mogelijke Russische beïnvloeding hangt boven de verkiezingen die dit jaar in verschillende Europese landen plaatsvinden.  Volgens The New York Times werkte Harry van Bommel (SP) samen met Russen in aanloop naar het Oekraïne-referendum.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben aan de Russische militaire inlichtingendienst gelieerde hackers vorig jaar al de Democratische Partij gehackt. Vervolgens publiceerden zij via de website Wikileaks interne e-mails van het campagneteam rond Hillary Clinton. 

Medewerkers van de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron beschuldigden Rusland onlangs ook van pogingen tot digitale spionage. In Nederland zijn er nog geen aanwijzingen voor dergelijke activiteiten, zei directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Onno Eichelsheim vorige maand. Maar hij noemde het tegelijkertijd voorstelbaar dat Rusland op enigerlei wijze de verkiezingen van 15 maart zou proberen te beïnvloeden.

Bemoeienis met het Oekraïne referendum

Mogelijk bemoeide Rusland zich wel met het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne van 6 april vorig jaar, zo schreef The New York Times deze week. De Amerikaanse krant publiceerde een artikel met de titel ‘Nepnieuws en nep-Oekraïners: hoe een groep Russen een Nederlandse stembusuitslag deed overhellen’. Volgens het artikel gaven Russen zich uit voor Oekraïners die zich op discussiebijeenkomsten uitspraken tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. The New York Times heeft geen aanwijzingen dat de Russische overheid hier achter zat.

De Russische tegenstanders van het verdrag werkten volgens The New York Times samen met SP-Kamerlid Harry van Bommel. Hij zou beschikken over een ‘speciaal team van Oekraïners, een uitgesproken groep van tegendraadse emigranten die sympathiseerden met Rusland’, die tijdens discussiebijeenkomsten, televisie-uitzendingen en op sociale media de regering in Kiev zwartmaakten. Volgens de krant kwamen de meest actieve leden van het team eigenlijk uit Rusland, of uit de Russischtalige regio’s van Oekraïne.

Van Bommel reageerde gisteren ontstemd. “Het is een suggestief stuk. Er wordt gedaan alsof ik met Russen gewerkt heb. Een Oekraïner van Russische origine is ook gewoon een Oekraïens staatsburger die een mening over het verdrag mag verkondigen. Bovendien werkt het in Nederland niet zo dat ik mensen naar hun paspoorten vraag. Ik beantwoord ook vragen van een journalist zonder eerst een kopie van identiteitsbewijs en perskaart te vragen.”

Van Bommel werkte in de campagne naar eigen zeggen met drie in Nederland woonachtige Oekraïense vrouwen samen die zich uitspraken tegen het associatieverdrag. De SP was een belangrijke tegenstander van het verdrag. Alle drie willen hem nu hun paspoort tonen om te bewijzen dat ze echt Oekraïensen zijn.

Verantwoordelijkheid

Een van de drie, Elena Plotnikova, werd bijvoorbeeld ook geïnterviewd in het partijblad van de SP. Zij is een etnische Russin geboren in de Oekraïense stad Donetsk. Zij stuurde gisteren een afbeelding van haar Oekraïense paspoort naar Van Bommel, die dat weer aan deze krant liet zien. De tweede vrouw komt volgens Van Bommel uit Lviv, een stad in het westen van Oekraïne. Zij wil niet met haar naam in de krant omdat ze zegt dat andere Oekraïners haar nu al lastigvallen. De derde vrouw heet Elena Tarnavskay. De kopie van haar paspoort had Van Bommel gisteren nog niet bereikt.

Een in Nederland woonachtige Russische man, Nikita Ananjev, behoorde volgens The New York Times ook tot Van Bommels team. Het SP-Kamerlid is het daar niet mee eens. “Met hem en andere mensen die op discussieavonden kwamen, heb ik geen afspraken gemaakt. Op de website van de SP stond aan welke publieke debatten wij deelnamen. Ik herinner me wel dat deze man het woord nam bij een debat op de Haagse Hogeschool waar ik aan deelnam. Het staat hem, net als andere geïnteresseerden, natuurlijk vrij daarheen te gaan en het woord te nemen. Dat is niet mijn verantwoordelijkheid.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden