Van Bommel bedoelde de 'geweldloze' intifada

Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) heeft geen spijt van zijn oproep tot intifada.

Afgelopen zaterdag liep Van Bommel mee met een demonstratie tegen het geweld in de Gazastrook. De demonstratie was georganiseerd door ruim 25 maatschappelijke organisaties, waaronder het Nederlands Palestina Komitee, Internationale Socialisten, Milli Görüs Nederland, Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland en Een Ander Joods Geluid.

Van Bommel raakte in opspraak omdat hij tijdens de demonstratie heeft gescandeerd: ’Intifada, intifada, Palestina vrij.’

De SP’er zegt dat zijn uitspraak verkeerd is begrepen. „Mijn uitspraak moet worden uitgelegd als steun aan geweldloos protest tegen de bezetting. Ik keur ieder geweld af, zowel van de kant van Hamas als van de kant van Israël. Het was niet handig van mij om de term ’intifada’ te gebruiken, daarmee heb ik veel ophef veroorzaakt. De term zal ik in het vervolg vermijden. Maar ik heb geen spijt van wat ik heb gedaan.”

De fractievoorzitter van de SP Agnes Kant heeft afwijzend gereageerd op de uitspraak van haar partijgenoot. Volgens haar leidt het woord intifada tot misverstanden.

Intifada is Arabisch voor opstand. Het is niet per definitie gewelddadig, maar wordt vaak in verband gebracht met het gewapende Palestijnse verzet tegen de Israëlische bezetting.

Volgens de directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) Ronny Naftaniel heeft Van Bommel zijn geloofwaardigheid verloren. „Rondom Van Bommel stonden mensen die riepen: ’Hamas Hamas, alle Joden aan het gas’. Van Bommel solidariseerde met die gewelddadige leuzen.”

Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid (EAJG), vindt dat Van Bommel wel het woord intifada had mogen gebruiken.

„Wij vinden dat de Palestijnen, zoals ieder gekoloniseerd volk, het recht hebben zich te verzetten. Het CIDI wil de aandacht verleggen van het gewelddadige optreden van Israël door veel ophef te maken over de woorden van één parlementariër. Die taktiek gebruikt het CIDI altijd.”

De SP wil dat de Nederlandse regering het Israëlische geweld veroordeelt, maar daarvoor is vooralsnog geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Bekijk hier het filmpje

]]>

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden