Van blasfemie verdacht meisje op borgtocht vrij in Pakistan

Rimsha Masih, het 14-jarige christelijke Pakistaanse meisje dat beschuldigd wordt van godslastering, komt waarschijnlijk vandaag al op borgtocht vrij, na drie weken voorarrest in de zwaarstbewaakte gevangenis van het land. Het rechterlijk besluit is een bijzonder, want doorgaans wordt in blasfemiezaken in Pakistan geen borgtocht verleend.

De borgtochtzitting vond gisteren plaats in een kleine benauwde rechtszaal in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Volgens een imam van een lokale moskee zou Rimsha teksten uit de Koran hebben verbrand. Haar advocaat Tahir Naveed Chaudhry beargumenteert dat het meisje moet worden vrijgelaten, omdat ze minderjarig is en omdat er geen bewijs tegen haar is.

Bovendien verklaarden vorige week drie getuigen dat de imam de teksten zelf had verbrand en in de tas van het meisje had gestopt. Door haar de schuld te geven zou hij de moslimgemeenschap tegen de christelijke minderheid op willen zetten, zodat ze hen zouden wegjagen. De imam zit inmiddels zelf vast op beschuldiging van godslastering.

Na ruim twee uur soebatten met de aanklager stelt de rechter het besluit uit tot drie uur 's middags. Maar kort na het middaguur ziet Rimsha's advocaat op tv plotseling dat zij inderdaad op borgtocht mag worden vrijgelaten. "Ik huilde van geluk. Het is de belangrijkste dag van mijn leven. Dit schept een precedent voor soortgelijke zaken. God is geweldig", zegt Chaudhry en hij steekt zijn duim op.

Vandaag zal de advocaat de borg betalen - stukken land ter waarde van ruim 7500 euro, gedoneerd door Chaudhry's organisatie de Pakistaanse Minderheden Alliantie APMA. Als het meisje vrij is, zal hij een hogere rechtbank vragen om de zaak tegen Rimsha te seponeren.

Of daarmee de problemen van Rimsha en haar familie voorbij zijn, is de vraag. In Pakistan worden vrijgesproken blasfemieverdachten vaak bedreigd, en soms zelfs gedood. "Als ze vrijkomt zal ik haar een lesje leren. Dan verbrand ik haar hand zowaar mijn naam Mehreen Noor is", dreigde Rimsha's 9-jarige buurmeisje onlangs nog.

Paul Bhatti, een christelijk lid van het kabinet, ziet de zaak minder somber in. Hij denkt dat Rimsha gewoon in Pakistan kan blijven wonen. "Moslimgeleerden en prominente Pakistanen steunen haar. Als ze wordt vrijgesproken is er geen gevaar voor haar."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden