Van Bijsterveldt wil wiskunde als verplicht examenvak

©Thinkstock Beeld
©Thinkstock

Minister Van Bijsterveldt overweegt om van wiskunde een verplicht examenvak te maken voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs. Dat zegt zij vandaag in een interview.

Hanne Obbink

Nu is wiskunde slechts verplicht voor vwo'ers. Maar voor havisten die het profiel cultuur & maatschappij volgen en vmbo'ers in de sectoren zorg & welzijn en economie is het vak geen verplicht examenonderdeel. Dat verandert wellicht, want de minister slaat het belang van wiskunde hoog aan, voor álle leerlingen. "Het vak is niet alleen belangrijk om goed te kunnen doorstromen naar vervolgopleidingen, het bevordert ook het analytisch vermogen."

Met die opmerking reageert de minister op zorgen die de Onderwijsraad begin deze week uitte. Het aantal uren wiskunde op het lesrooster is in twintig jaar tijd met 30 tot 50 procent gedaald. Vergeleken met adere landen wordt er hier weinig tijd aan besteed. Landen die op wiskundegebied goed scoren, trekken daar ook de meeste lestijd voor uit, merkte de raad op.

Van Bijsterveldt heeft wiskunde, samen met Nederlands en Engels, aangemerkt als 'kernvak'. Dat betekent onder meer dat leerlingen in de toekomst maar voor één van die vakken een vijf mogen halen bij hun eindexamen. Voor alle leerlingen, ook degenen die geen wiskunde volgen, wordt daarnaast een rekentoets een verplicht examenonderdeel.

De Onderwijsraad vindt meer nodig en wil een vorm van wiskunde verplicht stellen, in elk geval voor iedere havo- en vwo-leerling. De minister blijkt daar nu wel voor te voelen. Uiterlijk in maart komt ze met een definitief standpunt daarover.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden