Van Bijsterveldt nu echt OCW-minister

DEN HAAG (ANP) - Ze is op dit moment nog demissionair staatssecretaris van Onderwijs en verleden week nog floot haar 'baas' André Rouvoet haar terug omdat zij zich op zijn terrein zou hebben begeven, dat van minister van Onderwijs. Met de uitnodiging van beoogd premier Mark Rutte op zak kan Marja van Bijsterveldt zich vanaf donderdag volledig richten op het onderwijs, daar waar haar passie is komen te liggen. En als minister dit keer.

Van Bijsterveldt (49) is van oorsprong verpleegkundige. Na haar opleiding verpleegkunde-A werkte ze van 1981 tot 1990 in de gezondheidszorg. Daarna werd ze actief in de politiek. Zo was ze actief in de jongerenafdeling van het CDA en voorzitter van het CDA-vrouwenberaad.

In Almere was de op 27 juni 1961 geboren protestantse van 1990 tot 1994 gemeenteraadslid. Van 1990 tot 1993 was ze daar tevens wethouder van sociale zaken, welzijn en woonruimteverdeling. Ze trad daar af na een conflict met PvdA en VVD over een onderzoek naar de onkostenvergoedingen van burgemeester Cees de Cloe.

Jongste burgemeester

Daarna werd ze met 33 jaar de jongste burgemeester van het land, negen jaar in het Zuid-Hollandse Schipluiden. In november 2002 werd ze CDA-partijvoorzitter. Ze was de eerste voorzitter die rechtstreeks door de leden werd gekozen.

In 2007 trad het kabinet-Balkenende IV aan en werd Van Bijsterveldt aangesteld als staatssecretaris van Onderwijs. Actief in het onderwijs was ze tot dat moment nog niet, maar wel omschreven partijgenoten haar toen al als een goed bestuurder. Zo roemden ze de wijze waarop ze het partijvoorzitterschap had ingevuld. Die functie legde ze overigens neer wegens haar nieuwe baan.

Onder vuur

In november van dat jaar kwam de CDA-bewindsvrouw onder vuur te liggen. Scholieren liepen te hoop tegen de handhaving van de lesurennorm in het voortgezet onderwijs van 1040 uur. Het protest liep uit op rellen, waarna Van Bijsterveldt leerplichtambtenaren de opdracht gaf om boetes uit te delen aan de relschoppers.

In februari van dit jaar kwam het kabinet-Balkende IV ten val. André Rouvoet, tot dan minister voor Jeugd en Gezin, werd ook demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Van Bijsterveldt kreeg echter het pakket van vertrekkend minister Ronald Plasterk (PvdA) op haar bordje, naast haar bestaande bezigheden. Rouvoet nam primair het pakket van vertrekkend OCW-staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) over. Met al haar aandachtsgebieden en omdat zij haar tijd niet hoefde te verdelen tussen twee ministeries, kon zij sinds die tijd al een stevig stempel drukken op de uitstraling van dit ministerie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden