Van Bijsterveldt: Meer inzet van ouders op school

© ANP Beeld
© ANP

Alle ouders dienen zich in te zetten voor het verbeteren van leerprestaties van hun kind, voor de school en voor respect voor de leraren. Dat schrijft minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

ANP/Redactie

'De verantwoordelijkheid voor een goede schoolontwikkeling mogen en kunnen ouders niet alleen bij het onderwijs neer leggen', aldus Van Bijsterveldt. Ze hoort te vaak van scholen dat ouders afwezig zijn bij belangrijke momenten als rapportavonden, maar wel veeleisend zijn als er even iets niet goed gaat met hun kind.

Invloed op schoolprestaties
De minister vindt dat scholen een nadrukkelijker beroep moeten doen op ouders. Onderzoek wijst volgens haar uit dat ouders een grote invloed hebben op de schoolprestaties van hun kinderen. Verder zijn ouders onmisbaar bij het voorkomen van schoolverzuim, en het maken van een beroepskeuze, aldus Van Bijsterveldt. Ze wil dat scholen en ouders duidelijke afspraken maken over wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Zo moeten ouders ook de school kunnen aanspreken over het geleverde onderwijs. Scholen dienen op hun beurt ouders meer inzicht te geven in leerprestaties en studievoortgang van kinderen.

Teveel administratieve taken
De Tweede Kamer bespreekt de onderwijsbegroting vandaag en morgen. Het CDA wil dan ook wijzen op de tijd die onderwijspersoneel kwijt is aan administratieve taken. Volgens de regeringspartij zijn er harde afspraken nodig om daar verandering in te brengen.

PvdA en GroenLinks vragen bij het debat actie van minister Van Bijsterveldt om een tekort aan leerlingen op het techniekonderwijs bij het vmbo aan te pakken. Onlangs luidden werkgeversorganisaties daarover al de noodklok.

Bedrijfsleven
GroenLinks vindt wel dat het bedrijfsleven ook moet bijdragen. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver wil dat de verlaging van de winstbelasting voor bedrijven deels wordt teruggedraaid om gericht te investeren in beroepsonderwijs. Met een kwart procent meer winstbelasting, kan er volgens Klaver 100 miljoen euro worden geïnvesteerd.

De ChristenUnie bepleit vandaag dat er op de lerarenopleiding meer aandacht komt voor de oorzaken en het tegengaan van pestgedrag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden