Van Bijsterveldt licht Kamer verkeerd in

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Ronald Fleurbaaij) Beeld
Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Ronald Fleurbaaij)

Staatssecretaris Van Bijsterveldt (onderwijs) heeft de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd. Ondanks herhaalde vragen van diverse fracties, stelde zij eerder deze week dat stichtingsverzoeken voor scholen worden beoordeeld op de reistijd van school naar station.

Van onze redactie politiek

Dus niet op basis van de reistijd van woning tot school, zoals D66 – gesteund door SP, VVD en GroenLinks – dinsdag tijdens een debat hierover bepleitte.

Die informatie blijkt niet te kloppen. In een brief aan de Kamer schrijft Van Bijsterveldt dat bij enkele stichtingaanvragen wel rekening is gehouden met de reistijd van huis tot school. „Ik zal daarom een hernieuwde beoordeling laten plaatsvinden van de aanvragen voor de Isaac Beeckman Academie in Kapelle (Zeeland) en het Tjalling Koopmans College in Hardegarijp (Friesland), waarbij rekening wordt gehouden met de voor- en natransporttijd.”

De oppositiefracties constateerden dinsdag al dat Van Bijsterveldt inconsequent omgaat met de afstandscriteria. Zo zou twee jaar geleden het Orion College in Breda wel toestemming hebben gekregen terwijl scholen in Zeeland en Friesland op dezelfde gronden werden afgewezen.

Toch ontraadde Van Bijsterveldt dinsdag het voorstel van D66. Gelet op de criteria, maximaal driekwartier met het ov of twaalf kilometer hemelsbreed , ging zij er niet van uit dat genoeg leerlingen de school bezoeken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden