Van Bijsterveldt: leraar moet meer ruimte krijgen gezag te laten gelden

Minister Marja van Bijsterveldt (OCW) brengt vandaag een werkbezoek bij de Emmausschool in Rotterdam. Beeld ANP
Minister Marja van Bijsterveldt (OCW) brengt vandaag een werkbezoek bij de Emmausschool in Rotterdam.Beeld ANP

Leraren moeten hun gezag op school meer kunnen laten gelden dan tot nu het geval is. Dat heeft minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt gezegd tijdens het wekelijkse Vragenuurtje. Zij deed dit in antwoord op vragen van PvdA-Kamerlid Metin Çelik over de adjunct-directeur van het Anna van Rijn College uit Nieuwegein, die werd gearresteerd nadat hij een leerling uit de klas had verwijderd.

Van Bijsterveldt wilde niet ingaan op de individuele zaak, maar sprak in algemene zin van een zorgelijke situatie. 'Binnen de muren van de klas is de leraar de baas. Leraren moeten de ruimte krijgen hun gezag waar te maken.'

De minister kondigde verder aan met een visie te komen op de rol van de ouders in het onderwijs. Volgens Van Bijsterveldt moet er ook wat van de ouders verwacht kunnen worden, en stellen zij zich nu te veel op als consument. Bovendien moeten zij het gezag van de leraar erkennen en 'positief bejegenen'.

'Tegenwoordig is het te vaak zo dat wanneer een kind thuis komt en vertelt dat het op zijn kop heeft gekregen, de ouders in het geweer komen tegen de school.' Vroeger kreeg het kind dan thuis nogmaals straf, aldus de minister.

Grote spoed
Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht werkt 'met grote spoed' aan de zaak in Nieuwegein. Minister Opstelten heeft daartoe opdracht gegeven, zei Van Bijsterveldt in het Vragenuurtje. Het politiedossier is dinsdag ingeleverd bij het OM, dat woensdag een besluit denkt te nemen over eventuele vervolging in deze zaak.

'Het is voor het eerst dat een incident op een school zo'n grote vorm heeft aangenomen', aldus een zegsvrouw. De schooldirectie heeft er het volste vertrouwen in dat de docent niet vervolgd zal worden, maar daar wil het OM nog geen uitspraak over doen.

'We gaan bekijken wat er nu precies is gebeurd, hoe de jongen gewond is geraakt, wat diverse getuigen daarover zeggen en welke verklaringen betrokkenen geven. Op grond daarvan komt het OM tot een zorgvuldig oordeel', zegt de woordvoerster. '

Volgens haar zijn vergelijkbare incidenten wel eens eerder voorgekomen, maar is er nooit eerder zo'n landelijke discussie losgebarsten. Daarom wil het OM heel snel zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden