Van Bijsterveldt: De lat moet vooral bij taal en rekenen omhoog
Kennis van taal en rekenen is de 'zuurstof van het onderwijs'. Dat zei minister Van Bijsterveldt bij de opening van het schooljaar in het voortgezet onderwijs, gisteren aan het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen. Een bijzonder schooljaar, vindt de minister, want aan het eind ervan moeten de examenkandidaten voor het eerst aan zwaardere eisen voldoen.
De lat moet omhoog, vindt Van Bijsterveldt, vooral in de kernvakken: Nederlands, Engels en wiskunde in het voortgezet onderwijs, en taal en rekenen op de basisschool.
Veel scholen vrezen dat het onderwijs door die eenzijdige nadruk op de kernvakken zal verschralen. Begrijpt u dat?
"Natuurlijk gaat het op school niet alleen om kennis van taal en rekenen; onderwijs heeft ook een vormende taak. Maar vorming vindt niet in het luchtledige plaats, daar heb je taal en rekenen voor nodig. Bij rekenen en wiskunde gaat het bijvoorbeeld niet alleen om het beheersen van formules, maar ook om leren abstract te redeneren. Door te leren lezen gaan er nieuwe werelden open."
Maar scholen worden vooral beoordeeld op taal- en rekenprestaties. Daarom doen ze soms al minder aan bijvoorbeeld geschiedenis.
"Dat is niet nodig. Het is niet of-of, maar en-en, daar geloof ik echt in. Scholen in het voortgezet onderwijs hebben volgens de Onderwijsraad genoeg aan een derde van de tijd voor deze kernvakken. Daarnaast is er genoeg tijd voor andere vakken."
Wetenschappers waarschuwen ook voor een te sterke nadruk op toetsen. Leerlingen vergeten dan snel wat ze er voor zo'n toets instampten.
"Het onderwijs heeft zelf gevraagd om duidelijkheid over het niveau dat leerlingen moeten halen, en dat is nu inderdaad wettelijk vastgelegd. Nu moeten we ook zorgen dat dat gehaald wordt, en daar zijn die toetsen voor. Niet als doel op zich, maar om zicht te krijgen op wat leerlingen kunnen en wat nog niet, en om daarop te kunnen inspelen. Scholen die dat goed doen, boeken in vergelijkbare omstandigheden betere resultaten dan andere."
De Onderwijsraad uitte deze week zorgen over het beperkte aantal uren voor wiskunde. Deelt u die zorg?
"Wiskunde is breed toepasbaar, het is niet alleen belangrijk om goed te kunnen doorstromen naar vervolgopleidingen, het bevordert het analytisch vermogen. Dus daar ga ik goed naar kijken."
Bepaalde groepen vmbo- en havo-leerlingen hebben zelfs helemaal geen wiskunde als examenvak. Wordt wiskunde ook voor hen verplicht?
"Dat overweeg ik zeker."