Van Bijsterveldt bezoekt lerarenopleidingen

Staatssecretaris Van Bijsterveldt. ANP Photo

Staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) reist deze week in het kader van de Tour Krachtig Meesterschap het land door om lerarenopleidingen te bezoeken. Trouw volgt haar.

Wat is het doel van deze Tour?

"Vorig jaar hebben we een kwaliteitsagenda ingevoerd die voor meer en betere leraren moet zorgen. Deze week wil ik kijken wat die agenda heeft opgeleverd, en ook wat er nog niet goed gaat met de plannen die erin stonden. Daarnaast hoop ik de studenten en medewerkers van de opleidingen ook te stimuleren door naar hun verhalen te luisteren."

Welke uitspraak is u vandaag het meest bijgebleven?

"Op een school in Hoorn sprak ik een man van eind veertig. Hij had zijn hele leven op Beursplein 5 gewerkt, totdat hij er twee jaar geleden genoeg van kreeg. Hij ging geschiedenis studeren, en zag dat hij ook een educatieve minor kon doen. Nu staat hij voor de klas, en volgens zijn begeleider is hij een natuurtalent. In zijn woorden: "Ik heb de stekker uit Beursplein 5 getrokken, nu sta ik voor de klas."

Waar bent u verder nog geweest?

"Als eerste ben ik vanmorgen in Amsterdam geweest, bij de pabo van de Hogeschool van Amsterdam. Daarna bij de Universiteit van Amsterdam, bij de academische lerarenopleiding. Tenslotte ging de reis dus naar Hoorn, naar een scholengemeenschap waar studenten in de school tot leraar worden opgeleid."

U maakte vandaag bekend jaarlijks 17 miljoen uit te trekken voor het opleiden van leraren in de school. Maar komen er zo juist geen onbevoegde studenten voor de klas te staan?

"Ten eerste: de studenten worden altijd begeleid door mensen van de lerarenopleiding en de opleidingsschool. Naarmate ze langer voor de klas hebben gestaan, kun je ze zelfstandiger laten werken. Maar dat is dan ook verantwoord. Wat ik vandaag wel hoorde is dat er tussen de school in Hoorn en de lerarenopleiding een contract is afgesloten dat de studenten hun opleiding af moeten maken. Dat is een goede oplossing; zo voorkom je dat scholen de studenten een baan aanbieden voordat ze hun opleiding hebben afgemaakt."

Gaat u zo'n contract ook verplicht stellen voor andere opleidingsscholen?

"Het is wel iets om op te letten, maar ik ga het zelf niet verplicht stellen. Dit is iets waar scholen en lerarenopleidingen zelf afspraken over moeten maken."

Van Bijsterveldt op de Hogeschool van Amsterdam

]]>

Een probleem waar pabo's mee kampen is het gebrek aan mannelijke studenten. Kwam dat vandaag ook naar voren?

"Ja, op de Hogeschool van Amsterdam, waar maar 10 procent van de studenten jongens zijn, hoorde ik dat ook. De studenten gaven ook een paar redenen aan. Zo is er in het eerste jaar een stage op de kleuterschool, terwijl jongens meesetal liever in de bovenbouw les willen geven. Dat schrikt mannelijke studenten af.

Een ander probleem is dat ze veel aan reflectie moeten doen. Nu is dat op zich niet verkeerd, maar de pabo in Amsterdam wil dat wel een stuk praktischer maken: "Wat ging er verkeerd in de les?" in plaats van: "Wat ging er in je om?". Zo hou je meer jongens binnenboord."

Hoe nu verder?

"Morgen ga ik eerst naar Zwolle, naar Hogeschool Windesheim. En dan door naar Hengelo, op bezoek bij Hogeschool Edith Stein."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden