Van Berlusconi tot dieselgate
De nieuwe voorzitter van het Europees Parlement is een man van twaalf ambachten en dertien ongelukken. In zijn jonge jaren was Antonio Tajani militant voor het Fronte Monarchico Giovanile, een monarchistische studentenorganisatie. Ooit pleitte Tajani zelfs voor de terugkeer van het Huis van Savoye, het Italiaanse koningshuis dat in ballingschap leeft sinds een referendum in 1946 bepaalde dat Italië een republiek werd.
Maar dat is lang geleden. Sindsdien was de in 1953 geboren Romein onder meer radarcontroleur, journalist (correspondent in de Sovjet-Unie en Somalië) en mede-oprichter van de centrum-rechtse politieke partij Forza Italia van Silvio Berlusconi.
In 1994 werd hij Europarlementariër, in 2008 zelfs Eurocommissaris, aanvankelijk voor transport. Tussen 2009 en 2014 was hij in de commissie-Barroso II verantwoordelijk voor industrie. In die rol zou hij de autoindustrie te veel vrijheid hebben gegeven, zodat geconstateerde overtredingen van de uitstootnormen onderin een la verdwenen, zo bleek in het parlementaire onderzoek naar het sjoemelsoftware-schandaal.
In 2014 werd Tajani weer verkozen als Europarlementariër. Hij was sindsdien al een van de veertien vicevoorzitters van het parlement.
Met de verkiezingswinst van de Italiaan worden nu alle grote EU-instituties geleid door een christen-democraat. Ook Jean-Claude Juncker (commissie) en Donald Tusk (raad) behoren daar toe.
In het nieuws omdat hij tot voorzitter van het Europees Parlement is verkozen.
undefined