Van beren en stieren op de Amerikaanse aandelenmarkten

Dat was te verwachten, de Amerikaanse weekbladen Time en Newsweek brengen de scherpe koersdalingen op de aandelenmarkten van vorige week op de voorpagina. Newsweek zet zelfs een benauwd kijkende meneer (een modale belegger?), die tot aan zijn oksels in het water staat, op de omslag en vraagt zich af of de 'zinkende economie' van de Verenigde Staten de rest van de wereld mee zal nemen. De markten in Europa bijvoorbeeld staan ook op hun grondvesten te trillen (wel wat minder), maar volgens Newsweek is Europa economisch gezien onafhankelijker van de VS dan ooit te voren.

Time zet een aangeklede beer (ook al een modale belegger?) op de voorpagina, die overigens hartelijk van zich afbrult. Time geeft aan dat je voorbij het verschijnsel van de Bear Market moet kijken. Om tot de conclusie te komen dat het ,,inderdaad tamelijk beangstigend is op de aandelenmarkten, maar dat een echte recessie in Amerika niet op de loer ligt''. En 'bear market' is dan de term die de Amerikanen gebruiken om aan te geven dat de aandelen in korte tijd 20 procent minder waard zijn geworden. Zo ongeveer: 'de beer is los op de markt'. (Bull Market geeft het tegenovergestelde aan). Vooral Time wijst erop dat het in de 'echte' economie van de VS goed gaat: de werkloosheid is laag, de rente daalt en de inflatie is niet onrustbarend. Met andere woorden: laat je niet gek maken, nu paniek zaaien maakt de zaak alleen maar erger.

Dat de Amerikaanse bladen veel aandacht aan het beursgedoe besteden komt ook omdat de gemiddelde Amerikaanse burger veel meer belegt om zijn oude dag te financieren dan de gemiddelde burger hier hoeft te doen in de verzorgingsstaat die Nederland heet. Newsweek geeft een aantal voorbeelden van gezinnen die het afgelopen jaar fors geld hebben verloren (vooral overigens in de it-sector, waaraan ze misschien eerst wel veel hebben verdiend) en die de tering naar de nering moeten zetten. Of op z'n Amerikaans: Kay Haddaway uit Ft. Worth, Texas, stelt haar face-lift nog maar even uit.

De Duitse minister van financiën, Hans Eichel, legt in een interview in Der Spiegel uit dat het onweer aan de beurs er ook op wijst dat het realisme aan het terugkomen is. ,,Er was sprake van enorme overdrijvingen, die met de realiteit van de betreffende ondernemingen niets van doen hadden. Kleine ondernemingen met honderd werknemers bleken plotseling even veel waard als autofabrieken met honderdduizend werknemers en prachtige producten. Nu keert het realisme terug en dat hoeft niet negatief te zijn en ook niet dramatisch.'' Hij maakt zich ook geen zorgen over de Amerikaanse economie, wel over die in Japan, waar al zo'n tien jaar sprake is van stagnatie.

Ook in Der Spiegel een dossier over computers en wat je daar nu al aan vernuftige en vaak overbodige apparaten aan vast kunt knopen. In de toekomst moet elk apparaat alles kunnen, maar of een normaal mens het ook kan bedienen is de vraag. Computervisonür Jaron Lanier, uitvinder van de 'virtuele werkelijkheid', vindt de huidige software zeer belabberd. Hij is niet de enige.

Het Britse blad The Economist heeft deze maand tot Azië-maand in Washington verklaard. De Zuid-Koreaanse leider Kim Dae Jung is al op bezoek geweest bij president George W. Bush, de Chinese vice-premier Qian Qichen, die zich bezighoudt met buitenlandse zaken en Taiwan, komt deze week, maar de Japanse premier Yoshiro Mori zal Bush nog net iets eerder treffen (daarna mag hij aftreden). Dat laatste om, volgens The Economist, de Chinezen duidelijk te maken dat Amerika zijn prioriteiten van China (onder Bill Clinton) verlegt naar de oude bondgenoot Japan. Waar Clinton het had over 'strategisch partnerschap' tussen China en de VS, duidt Bush China liever aan als 'strategische concurrent'. Bush en Qian zullen veel hebben om over te praten, zegt het Britse blad en het klinkt als een waarschuwing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden