Van Basten en een tegenrevolutie, hij dénkt er niet aan

Eén grote komedie, een fabeltjeskrant, een aanfluiting - nee, het is niet niks wat Marco van Basten van de Cruijff-revolutie vindt.

Zoals het ook niet niks is, zou je in eerste aanleg kunnen zeggen (en werd natuurlijk ook gezegd), dat onze op een na beste voetballer ooit dit zegt over onze beste ooit, de leerling over zijn leermeester, de voetbalzoon over zijn voetbalvader.

Maar hoe explosief is het werkelijk? Johan Cruijff, die er uiteraard helemaal niets van begreep, giste dat Van Basten er misschien iets mee wilde bereiken: "Een soort omslag, of weet ik veel wat." Zo denkt een revolutieleider. Wie zich afvraagt of het wel waar is wat hij verkondigt, zal op een tegenrevolutie uit zijn.

Marco van Basten en een tegenrevolutie - je hoeft voorwaar geen psycholoog te zijn om in te zien dat geen haar op zijn hoofd daaraan denkt.

Wilfred Genee, die hem voor de uitzending had gesproken, vertelde donderdag in 'Pauw' dat Van Basten niet kwaad is, dat hij Cruijff een aardige vent vindt, dat hij geen belang heeft en dat hij niets bij Ajax wil doen, maar dat hij enorm verbaasd is dat hij niets terugziet van de grootse plannen, dat hij niets ziet veranderen. Wie Van Basten beschouwt, heeft geen reden eraan te twijfelen.

Dat was me trouwens het item wel. Genee moest tegengas geven aan Jaap de Groot, chef sport van De Telegraaf en Cruijffs spreekbuis sinds jaar en dag. Dat deed hij vaardig, maar ook hij kon niet voorkomen dat er voel- en zichtbaar een sfeer van verlamming en onverschilligheid in de studio en op de tafel neerdaalde - en uiteindelijk één van balorigheid, toen Jeroen Pauw er na twaalf cryptische minuten gelukkig een eind aan maakte.

Het is allang totaal niet meer interessant, de luchtfietserij, de ongrijpbaarheid van wat Cruijff wil en hoe, de complotkronkels. (Jaap de Groot, donderdag: "Er is maar één kamp, dat is het kamp dat over de kampen praat.")

Trouw heeft zich vanaf het begin op het standpunt gesteld dat we wel zullen zien of Cruijff betere jeugdspelers aflevert, hoe en met wie hij dat ook denkt te doen - al zet hij zijn vrouw aan het hoofd van de jeugdopleiding. En o ja: dat iets anders, nieuws of aparts in het alom ver ontwikkelde opleiden van jeugd moeilijk nog uit te vinden is.

Marco van Basten zag geen ei van Columbus in een Fox-documentaire over Ajax' jeugdopleiding. Hij zag niets anders dan wat hij bij zijn laatste clubs, Heerenveen en AZ, had gezien. De spelers die tot dusverre zijn voortgebracht, zouden er in elke opleiding wel zijn gekomen - en daarvoor moesten dan zoveel trainers en bestuurders uit de weg worden geruimd.

Zeg maar eens dat het onzin is. Maar ga niet dieper. Dit is geen voetbalversie van de Griekse mythe van Oedipus, die zijn vader vermoordde. Van Basten, al lang geleden door zichzelf ontmythologiseerd, zegt ook hierin wat wij denken, meer is het niet, en daarbij kan zijn woordkeuze vertekenen. Zijn vocabulaire is altijd geweest als de spits die hij was: sierlijk vaak, maar venijnig soms ook - venijniger toch dan hij in wezen is.

Het zou op een bepaalde manier mooi zijn geweest: een voetballand in vertwijfeling en twee iconen nemen het tegen elkaar op om de juiste richting aan te geven. Maar zo is het niet, en Marco van Basten zou aan zoiets verhevens ook niet moeten denken.

Hij heeft geen methode, en die kan er volgens hem ook niet zijn. Hard trainen met goede medespelers, dat moet het zijn. Hoe basaal het mag klinken, ik denk dat hij daarin gelijk heeft - met oprechte excuses dat u hiermee toch weer bent vermoeid met die oeverloze Cruijff-revolutie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden