Van Basten: Ajax angstaanjagend goed

WENEN - Rond het Ernst Happel-stadion verzamelen zich daags voor de kraker tussen Ajax en AC Milan de eerste enthousiaste supporters. Tifosi, want de invasie van Nederlanders moet nog komen. De kermis komt langzaam op gang. De houders van stands met clubattributen verkopen hun eerste sjaals en vlaggen.

Grote groepen Italianen verdringen zich rond de hekken. AC Milan traint. Met 23 man, want anders dan Louis van Gaal heeft Fabio Capello zijn hele spelersgroep van een vliegticket voorzien. Na de training loopt zelfs Marco van Basten in trainingspak zijn rondjes. Voor de vorm, maar toch . . . Hij maakt nog altijd deel uit van de club, is nog steeds milanista en heeft zijn strijd met het onwillige kraakbeen niet opgegeven.

Als de voetballers opduiken in een zaaltje, doorbreekt het lawaaierige leger verslaggevers het protocol. Zeventien cameraploegen verdringen zich om binnen te komen en vuren hun vragen af.

De meeste aandacht gaat uiteraard uit naar Marco van Basten, die na een absentie van twee jaar nog geen uitsluitsel kan geven over een eventuele terugkeer. Hij is niet op initiatief van Capello in Wenen, maar heeft zelf gevraagd of hij mee mocht. “Ik ben van Milan, dus vind ik het gewoon leuk om bij de wedstrijd te zijn”, glimlacht hij. “Ik hoop ook dat Milan wint, al zal ik niet zwaar teleurgesteld zijn als Ajax het redt.”

Zijn blessure is natuurlijk hoofdonderwerp van het gesprek. Van Basten verduidelijkt dat het probleem niet aan de buitenkant maar aan de binnenkant van de enkel zit. De klachten worden veroorzaakt door een peesontsteking. Van Basten: “Er is afgesproken dat er eerst alles aan gedaan wordt, om die ontsteking onder controle te krijgen. Daarna moet de enkel door middel van training sterker worden. Eind juni, begin juli hakken we de knoop door. Dan moet blijken in hoeverre het kraakbeen tegen de belasting bestand is.”

Die kraakbeenstructuur blijkt de laatste maanden vrijwel stabiel te zijn gebleven, maar zolang hij niet voluit kan trainen, is een eindoordeel onmogelijk. Van Basten: “Ik weet nog niet waar ik aan toe ben, want sprinten mag ik nog niet. Ik heb nog hoop, maar het wordt een moeilijk verhaal.”

Het misverstand dat hij bij AC Milan voor een jaar zou hebben bijgetekend, helpt Van Basten graag uit de wereld. “Dat is niet zo, wij zijn mondeling overeengekomen, dat ik bij Milan doorga als de blessure zich goed ontwikkelt. Dat is een beetje verdraaid naar buiten gekomen. Pas bij gebleken fitheid, worden de gemaakte afspraken bevestigd.”

“Ik heb Ajax hoog zitten”, zegt Van Basten als de aandacht wordt verlegd naar het slotspektakel van de Champions League. “ze spelen zo gemakkelijk, zo soepel, zo angstaanjagend goed.” Zijn oordeel is deels gebaseerd op de 0-5 zege in de Kuip tegen Feyenoord, een wedstrijd die hij persoonlijk bijwoonde. “Op dit moment lijkt het me, dat Milan niet tegen Ajax is opgewassen, althans tegen het Ajax van de laatste weken. Ajax is collectief beter, AC Milan steunt op een aantal individualisten. Ik zie een 4-0 winst voor Ajax, al weet je het in de voetballerij nooit, het kan evenzo goed 4-0 voor Milan worden, afhankelijk van de vorm van de dag.”

Veel drukte is er ook rond Marcel Desailly, de Fransman van Ghanese origine, die van Fabio Capello een belangrijke taak toegewezen heeft gekregen. Hij moet zich andermaal over Jari Litmanen ontfermen, een opdracht die hem op het lijf is geschreven, want als geen ander verstaat Desailly de kunst een tegenstander het leven zuur te maken. “Ik zal hem over het hele veld schaduwen”, zegt hij zelfverzekerd. “Litmanen is voor mij. Ik neem hem, niemand anders. En het zal er hard aan toe gaan zoals het in een topwedstrijd hoort.”

Over de krachtsverhoudingen zijn alle Milanspelers gelijk gestemd. Van een Italiaanse favorietenrol wil niemand weten. Desailly: “Ajax heeft op weg naar de landstitel zo'n indrukwekkende reeks neergezet, daar kun je niet omheen. Zij zijn in het voordeel, hebben ons twee keer verslagen.”

Er zijn argumenten te bedenken die voor Milan spreken. De grote dosis internationale ervaring is er een van. Desailly is moeilijk te overtuigen: “Het is nog maar de vraag of die ervaring opweegt tegen de sterke punten van het jeugdige Ajax; het enthousiasme, de techniek en de veelzijdigheid. De Ajacieden zijn in staat de bal snel rond te laten gaan en zijn bedreven in het omzeilen van onze pressing. Met de stuwende kracht van Litmanen en een gevaarlijke aanvaller als Kanu hebben ze heel wat meer in huis dan Barcelona vorig jaar. Ook verdedigend sla ik ze hoger aan dan onze vorige tegenstander.”

Van fatalisme is aan Milan-kant echter geen sprake. Desailly: “In de vorige editie werden onze kansen tegen de torenhoge favoriet Barcelona niet hoog aangeslagen. Maar we wonnen wel. En de laatste maanden zijn we weer helemaal op ons niveau. We krijgen nu de kans de blunders die we eerder gemaakt hebben te rectificeren. Al zal het zonder Savicevic een stuk moeilijker zijn.” De middenvelder verwijst, misschien wat voorbarig, naar de fysieke gesteldheid van de Montenegrijn. Tijdens de training heeft de laatste hoofdschuddend het veld verlaten, Capello met een vragende blik achterlatend. “Een spel”, suggereert Marco van Basten. “Laat je niet beetnemen. Savicevic staat er in de finale.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden