Van Baalen wijst aantijging af dat hij extreem-rechtse sympathieën heeft

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - De campagneleider van de VVD, Hans van Baalen (37), heeft zijn functie neergelegd na publicaties over vermeend rechts-extremistisch gedrag tijdens zijn studententijd. Van Baalen bleef dat ook gisteren ontkennen, maar vindt het beter voor de VVD als hij de campagne voor de Kamerverkiezingen niet meer organiseert.

VVD-leider Bolkestein noemt het besluit 'pijnlijk voor hem'. Hangende het verweer, dat Van Baalen de komende tijd hoopt op te stellen, blijft Bolkestein wel achter hem staan. De teruggetreden campagneleider blijft kandidaat-Kamerlid. Hij staat op een 29e, verkiesbare, plek op de lijst. Het Kamerlid Cornielje, oud-woordvoerder van Bolkestein, is gisteravond als nieuwe campagneleider benoemd.

Van Baalen was begin jaren tachtig voorzitter van de Leidse studentenweerbaarheidsvereniging Pro Patria, die bekend stond als uiterst rechts en para-militair. De oud-Pro Patria preses geeft toe dat hij zich die jaren soms brallerig en zeer studentikoos heeft gedragen. “Wie zestien of achttien is en een glas bier drinkt, zal zich af en toe vreemd gedragen. Maar daar is het ook bij gebleven.”

In publicaties in het weekblad Vrij Nederland wordt hij echter beschuldigd veel verder te zijn gegaan dan brallerig gedrag. Van Baalen zou destijds in Leiden, al exercerend, het nazistische Horst Wessel-lied hebben gezongen. Hij ontkent dit. Ook de beschuldiging in het tv-programma Netwerk van deze week wijst hij van de hand. In het programma dook een brief op, met de handtekening van de toen zestienjarige Van Baalen, waarin adhesie wordt betuigd aan de rechts-extremistische Nederlandse Volksunie van Joop Glimmerveen. “Deze brief heb ik niet geschreven, want dat zou je je wel moeten herinneren.” Een voormalig klasgenoot van Van Baalen, A. Doorgeest, beschuldigde hem gisteravond in Den Haag Vandaag van 'machtsdrang' en verhaalde hoe Van Baalen eens suggereerde een gehandicapte klasgenoot een spuitje te geven. Ook zou hij klasgenoten hebben opgeroepen door Scheveningen te marcheren en te roepen 'Glimmerveen lijst 1'.

De ex-campagneleider verscheen gisteren op een persconferentie, zonder VVD-leider Bolkestein aan zijn zijde. Dat zijn terugtreden gebeurde onder druk van de VVD-top ontkent hij. Maar duidelijk is wel dat de VVD-leiding geen moeite deed om hem als campagneleider te handhaven. Van Baalen kreeg te horen dat hij 'niet onvervangbaar' was. Ook de VVD-leiding vreesde dat de geur rond de oud-Pro Patria preses de campagne te veel zou gaan beheersen. Bolkestein meent dat de kwestie geen schade hoeft op te leveren. “Dat zou alleen zo zijn als we tevoren op de hoogte waren geweest van deze, op zichzelf loze, beschuldigingen.”

- Meer nieuws op pagina 4

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden