Van Ardenne wekt wrevel bij VN

AMSTERDAM - Minister Agnes van Ardenne (ontwikkelingssamenwerking) heeft met haar besluit het Vrouwenfonds van de Verenigde Naties (Unifem) de subsidie te ontnemen, kwaad bloed gezet bij de VN. Half februari, tijdens een bezoek van UNDP-topman Mark Malloch Brown aan Nederland, heeft dat geleid tot een pittig gesprek. Een interview met hem in het blad Internationale Samenwerking is nadien door Van Ardenne geschrapt.

In het nooit gepubliceerde interview met de UNDP-baas (het ontwikkelingsprogramma van de VN) geeft Mark Malloch Brown kritiek op Nederland. Op de vraag van Roeland Muskens -oud-hoofdredacteur van het door Buitenlandse Zaken uitgegeven blad Internationale Samenwerking- waarom wereldwijd de hoeveelheid geld voor hulp nog steeds naar beneden gaat, zegt Malloch Brown: ,,Dat is onjuist. De laatste jaren is er zelfs een kleine vooruitgang. Het is met name in Nederland dat de hulp minder wordt. Jullie zijn contra-cyclisch. Toen het overal minder werd, kwam er meer geld uit Nederland. En nu iedereen meer geeft, houden jullie de hand op de knip.''

De altijd zeer aimabele Mark Malloch Brown corrigeert zich later met de mededeling dat hij op de Nederlandse inspanning geen kritiek wil leveren.

Tijdens zijn bezoek aan Nederland op 10 februari, met onder meer een diner in sociëteit De Witte in Den Haag, laat Mark Malloch Brown weten zich zorgen te maken over de teruglopende belangstelling van Nederland voor UNDP. Hij tracht in een groep van ongeveer twintig Nederlandse academici, politici en ontwikkelingshulpdeskundigen uit te zoeken of Nederland het VN-systeem bewust kort, of er slechts sprake is van een tijdelijk tekort aan geld of dat UNDP om inhoudelijke redenen uit de gratie is. Geen van de aanwezigen rept volgens insiders over inhoudelijke problemen. Wel wordt gesignaleerd dat grote multilaterale instellingen zoals UNDP van nature wantrouwen opwekken vanwege hun bureaucratie. Het gesprek is voor Malloch Brown de voorbereiding op het gesprek met Van Ardenne.

Volgens betrouwbare bronnen neemt Malloch Brown het Van Ardenne zeer kwalijk dat zij de bijdrage aan Unifem heeft ingetrokken. Dat besluit viel op een strategisch slecht moment. Nederland was vorig jaar -in de persoon van Geertje Lycklama à Nijeholt (oud-fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer)- voorzitter van het adviescomité van Unifem. En het is in de internationale diplomatie zeer ongepast juist tijdens een voorzitterschap de bijdrage in te trekken. Dat staat gelijk aan het geven van een negatief oordeel over het werk en vormt een signaal dat andere donoren veelal zullen volgen. En volgens direct-betrokkenen was nu net vanuit de Verenigde Naties lof gekomen op het Vrouwenfonds. In 2002 kreeg Unifem nog 3,8 miljoen euro van Nederland, dat lijkt weinig, maar is wel een vijfde van de hele begroting van het fonds.

Het schrappen van het interview met de UNDP-baas is volgens betrouwbare bronnen door Van Ardenne zelf geschied. Normaal gesproken kijkt de minister niet naar de teksten voor het blad Internationale Samenwerking (IS), dit keer wel. De woordvoerster van Van Ardenne wil ,,niet bevestigen'' dat de minister het besluit tot niet-plaatsing heeft genomen. Wel wil de woordvoerster kwijt dat onvoldoende kwaliteit de grond is. De ingreep past in het nieuwe, door Van Ardenne geformuleerde beleid. Volgens haar woordvoerster wordt ,,kritiek op het beleid van de minister niet uit het blad geweerd, maar zal dit voortaan wel worden voorafgegaan door een uitleg van dat beleid''. Feit is ook dat Tim Kos, hoofdredacteur van het blad, naar ander werk binnen Buitenlandse Zaken moet uitkijken. Volgens de woordvoerster is zijn vertrek met hem overlegd en draagt het zijn instemming. Kos zelf wil geen commentaar geven op zijn situatie. Betrouwbare bronnen echter spreken van een gedwongen vertrek wegens een al te kritische koers. Het weren van het in opdracht van IS gehouden interview heeft het proces versneld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden