Van anti-islam tot de herkomst van joden

Een strijder die het werkelijke gevaar van de islam boven tafel wil krijgen, een ex-slager die al bij leven als een heilige wordt gezien, een schrijver van liederen die op de zwarte lijst van de rk-kerk terecht komt, een filosoof die bewijst dat Nederland hufterig is en een microbioloog die zich verdiept in het DNA van joden. Deze vijf mensen, en de boodschap die zij uitdragen, trokken dit jaar de meeste aandacht op Religie & Filosofie.

De rol van de islam in de Nederlandse samenleving is een niet weg te denken onderdeel van debat. In onze top 5 van meest gelezen artikelen op het gebied van religie en filosofie staat het zelfs helemaal bovenaan.

"De profeet Mohammed is een moordenaar, een terrorist en een polygamist." Het is een citaat van een joods-christelijk pastor die in een interview met Trouw uitlegt waarom hij optreedt als spreekbuis voor orthodoxe christenen die huiveren voor de islam. De man die jodendom als de ware bron van het christendom ziet en vindt dat de kerk is verheidenst, omschrijft Allah als ‘een duivelse manifestatie’. Toch wenst hij moslims in Nederland niets slechts toe. Hij wijst erop dat niet de mensen, maar ‘de islam als systeem fout is’.

Uiterlijk van joden
Het onderwerp jodendom komt uitgebreid terug op plaats vijf van de top, in het artikel ‘DNA wijzigt joodse geschiedenis’. De eeuwenoude discussie naar de herkomst van joden roept regelmatig heftige reacties op, omdat hij de nationale mythe van de staat Israël raakt: die van verdrijving, diaspora en terugkeer. Maar de vraag is helder: stammen de grote joodse gemeenschappen in de wereld af van het oude volk Israël of van bekeerlingen?

De microbioloog kwam op het idee om dit te onderzoeken nadat hij in Israël Joden tegen kwam met een sterk Indiaas uiterlijk. Hij vroeg zich af waarom zoveel joden er zo weinig Midden-Oosters uit zagen. Want waarom zijn er zo veel blonde Asjkenazische, Oost-Europese joden? En waarom ogen Marokkaanse joden zo Marokkaans en Chinese joden zo Chinees? Hoe kunnen mensen, wier voorouders tweeduizend jaar geleden één volk vormden, zo verschillen?

Naast islam en jodendom krijgt een derde wereldreligie, namelijk het christendom, alle aandacht. Twee artikelen, respectievelijk op plaats twee en drie in de top vijf, gaan over protestantisme en de rooms-katholieke kerk.

De heilige en de dichter
Het artikel over de ultra-orthodoxe dominee en oud-slager die bij leven gezien werd als een heilige, ‘een soort Petrus’, werd door de bezoekers van trouw.nl bijna net zo gretig gelezen als het meest favoriete stuk, het eerder genoemde artikel over de islam. De 85-jarige predikant die op 8 juli de laatste adem uitblies, had dan ook een bijzondere staat van dienst in gereformeerde kringen.

Op plaats drie staat een artikel over een andere bekende, namelijk de invloedrijkste liturgische dichter van katholieken huize. Censors van de rooms-katholieke kerk hielden begin dit jaar een grote schoonmaak en gooiden een groot aantal werken uit haar liederenbestand. Zo ook de populaire kerkelijke gezangen van deze, bij velen geliefde, schrijver. De liederen zouden ‘te weinig gericht zijn op aanbidding’.

Asociale middenklasse
In het enige artikel in de top waarbij het niet om religie draait, wordt het gedrag van Nederlanders in de publieke ruimte onder de loep gelegd. In dat interview, dat op plaats vier staat in de lijst, legt een filosoof en schrijver, die in jaren negentig ‘de hufterigheid’ in de Nederlandse samenleving nog bagatelliseerde, uit dat ‘de emancipatie van het gevoelsleven' uit de jaren zestig finaal is doorgeslagen.

Zelfs in de middenklasse, stelt de onderzoeker, is goed gedrag ver te zoeken. De beter opgeleiden bestreden vroeger asociaal en niet passend gedrag. Nu lopen ze voorop in groeiende golf van Nederlandse hufterigheid: “Veel van deze mensen hebben een kort lontje. Ze zijn veeleisend, ze willen snel bediend worden en bij tegenslag gaan ze over de rooie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden