Van alles over pomodori

Voor de tomatentapenade:

200 gram zon- of ovengedroogde tomaten, 50 gram ontpitte, groene olijven, 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas; 2 tenen knoflook; 3 dl olijfolie; 1 eetlepel citroensap en peper naar smaak

Voor de tomatenconfituur:

2 kg tomaten, gepeld, van pitjes ontdaan en in stukjes gesneden; 2 rode uien, fijngehakt; de naaldjes van 1 takje rozemarijn, fijngehakt; 1 eetlepel olijfolie; 200 gram geleisuiker; 1¿ theelepel citroensap; peper

In een grijs verleden had ik in hartje Amsterdam, heel romantisch, een zolderkamer met slechts één raam (maar wel op het zuiden), in een dakkapel. Op een moeilijk bereikbaar plekje in de brede goot stond een oude bloempot. Er zaten weleens vogeltjes op de rand van de pot, waarin de laatste plant kennelijk lang geleden ter ziele was gegaan. Ik ontdekte op een dag - volgens mij was het in deze tijd van het jaar - iets groens in de pot, waarvan zelfs ik zelfs kon zien dat het blijkbaar geen grasje of mosje was. Het groeide in korte tijd op tot een 'echte' plant. Er kwamen witte bloempjes aan en daarna tomaten. In mijn stadskind-ogen een wonder, dat ongetwijfeld door een vogel bewerkstelligd was. Had ik toen het boek 'Pomodori' van Angelo Dorny maar gehad, het boek dat vorige week tot kookboek van de maand is verkozen. Dan had ik zeker de pitjes van één of meer van die wondertomaten bewaard. Dan had ik ze laten kiemen, in een paar potjes gezet en het jaar daarop weer tomaten uit eigen dakgoot kunnen eten. Dorny vertelt in zijn boek precies wat voor spullen je nodig hebt om tomaten uit zaadjes op te weken, of je nu een moestuin, een balkon of alleen maar een zonnig raam ter beschikking hebt. En wat je ervoor moet dóén natuurlijk: niet voor iedereen komt een vogel gevlogen...

Dorny beschrijft tomatenvariëteiten die 'ontzettend lekker zijn en het vrij goed doen in ons klimaat', en geeft dertig leuke recepten, waaronder tomatenconfituur, tomatenkroketten, tomatentaart en een tomatentapenade.

Mix voor deze tapenade alle ingrediënten in een blender, niet te lang, want de massa moet grof van structuur blijven. Klaar.

Verhit voor Dorny's tomatenconfituur de olijfolie en stoof hierin de uitjes op laag vuur tot ze glazig zijn.

Roer tomaat, rozemarijn en geleisuiker erdoor. Laat de massa aan de kook komen en 15 minuten inkoken. Roer in die tijd veelvuldig.

Breng de confituur op smaak met peper en citroensap. Lepel de confituur door een jamtrechter in brandschone glazen potjes en sluit ze hermetisch af. Zet ze ondersteboven neer, laat ze zo afkoelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden