Van alle ongevallen zijn valpartijen het dodelijkst

null Beeld anp
Beeld anp

Ouderen maken regelmatig een fatale smakker in of om hun huis. Het is opvallend dat de afgelopen twintig jaar het aantal dodelijke valpartijen is verdubbeld. Het CBS maakte deze week de cijfers van de hoeveelheid ongevalsdoden bekend.

In 1996 overleden nog 1605 mensen door een val. In 2014 is dat aantal bijna verdubbeld. De toename van het aantal dodelijke valpartijen komt voornamelijk door de vergrijzing. De voorspelling (berekend in 2012) is dat er in 2030 tussen de 5000 en 7500 doden vallen door valpartijen omdat er nog steeds ouderen bijkomen. Vergeleken met het aantal verkeersdoden sterven er vier keer zoveel mensen na een valpartij.

Stichting VeiligheidNL, een onafhankelijke stichting die zich inzet om de grootste veiligheidsproblemen in Nederland onder de aandacht te brengen en aan te pakken, is al jaren bezig met het valprobleem. Volgens de stichting komt het vallen vooral voor bij 65-plussers. Er is voor hen een speciale website over valpreventie met allerhande wetenschappelijk bewezen tips en tricks.

Dodelijke ongevallen
In de periode van 1996 tot 2005 overleden in totaal rond de 3500 mensen per jaar door een ongeval. Sindsdien gaat het aantal geleidelijk omhoog. In het verkeer vallen ieder jaar minder doden. In 1996 waren er 1314 verkeersdoden, in 2014 was het aantal gedaald tot 770. Het jaar ervoor waren het er zelfs nog minder, maar door de ramp met vlucht MH-17 lag het aantal in 2014 weer wat hoger, volgens het CBS.

Het aantal verdrinkingen blijft min of meer gelijk, maar vergiftigingen door alcohol en drugs stijgen. Vergeleken met 1996 verdriedubbelde het aantal drugsdoden tot 67. Waar in 1996 nog 80 mensen overleden door rook, vuur of vlammen, is in 2014 dat aantal gedaald tot 37. Het aantal doden door verstikking is daarentegen gestegen tot 60.

Valpreventie

VeiligheidNL raadt de oudere aan om goed te kijken hoe zijn huis en tuin eruitziet. Liggen er snoertjes los? Zijn de tuintegels niet te glad? En heeft de oudere misschien een bril nodig? Of slikt hij medicijnen die als bijwerking 'vallen' heeft? Genoeg bewegen kan ook helpen om vallen te voorkomen. VeiligheidNL dringt bij de overheid aan om ook de publieke ruimte veiliger te maken voor ouderen.

Naast de activiteiten van VeiligheidNL, zijn er talloze andere organisaties actief op het terrein van valpreventie, zoals onder andere het Kennisnetwerk Valpreventie Senioren. Sinds 2013 wordt er ieder jaar een Valsymposium gehouden dat het Landelijk Netwerk Valklinieken, het Academisch Medisch Centrum en VeiligheidNL organiseren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden