Van alle kanten kritiek op plan-Samsom

Vluchtelingen op het eiland Lesbos wachten voor een Griekse veerpont. Die moet de vluchtelingen naar Athene brengen. Beeld Afp
Vluchtelingen op het eiland Lesbos wachten voor een Griekse veerpont. Die moet de vluchtelingen naar Athene brengen.Beeld Afp

Het migratieplan voor vluchtelingen in Griekenland, dat Diederik Samsom en Mark Rutte vanochtend presenteerden, kan meteen al rekenen op forse kritiek. Geert Wilders noemde het idee een 'flutplan', Vluchtelingenwerk 'onacceptabel'. De Europese Commissie reageerde via een woordvoerder: "De EU doet niet aan gedwongen uitzettingen."

In het plan-Samsom staat dat vluchtelingen uit Turkije die per boot Griekenland bereiken, via een veerpont worden teruggestuurd. In ruil daarvoor neemt Europa uit Turkije jaarlijks tussen de 150.000 en 250.000 vluchtelingen op. Een 'kopgroep' van tien landen zou de vluchtelingen moeten opvangen. Het plan moet met Europees geld worden gefinancierd.

Maar dat is onacceptabel, benadrukt directeur Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk. Hij maakt de vergelijking met de Australische aanpak. Dat land detineert vluchtelingen op Christmaseiland, zodat ze het vasteland niet bereiken. "We zien dat in Turkije gevangenissen worden gebouwd'', zegt hij tegen persbureau ANP.

'Schending verdrag Genève'
Hoogleraar migratiegeschiedenis in Leiden Leo Lucassen, bovendien directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, vindt het plan een slecht idee, zo twitterde hij. "Het is de facto een schending van het verdrag van Genève", meldde hij.

In dat verdrag staat dat dat wie in aanmerking komt voor de vluchtelingenstatus ook asiel verleend moet worden door het land waar een aanvraag wordt gedaan.

De Europese Commissie reageerde bij monde van woordvoerder Natasha Bertaud, nadat zij eerst had gezegd dat de Commissie niet reageerde op plannen van plannen: "Iedereen die EU binnenkomt en internationale bescherming aanvraagt, zal volgens het internationaal en Europees recht niet worden teruggestuurd."

Voormalig eurocommissaris Karel de Gucht zei op de Belgische radio dat het plan 'niet realistisch' is. "Stuur je mensen terug, dan jaag je ze de dood in." Beter zou volgens hem zijn dat Turkije de vluchtelingen niet laat vertrekken.

Politiek Nederland
In Nederland wordt gemengd gereageerd op de plannen van Samsom en Rutte. Volgens GroenLinks is Turkije een 'verre van veilig land'. Joël Voordewind van de ChristenUnie is het daarmee eens. "Het land lapt zowat ieder mensenrecht aan zijn laars. Eerst moet Turkije veiligheid en humane opvang van vluchtelingen kunnen garanderen. ''

VVD-partijleider Halbe Zijlstra is wel blij dat de PvdA zich commiteert aan een plan. Geert Wilders twitterde dat hij het idee een 'flutplan' vond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden