Van alle kanten grote druk

DEN HAAG - De rondleiding in de Tweede Kamer van de kamerleden van de Lijst Pim Fortuyn had een genoeglijk schoolreisje moeten worden. Maar daar kwam gisteren niets van terecht. Vanaf de vroege ochtend werden de nieuwe parlementariërs belaagd en achtervolgd door talloze camera's uit binnen- en buitenland, zelfs tot op het toilet toe.

Niet iedereen van de 26 leden tellende fractie was op het Binnenhof aanwezig. Zo is Winny de Jong, nummer vier van de lijst en beoogd fractievoorzitter, de laatste dagen volgens Mat Herben tijdelijk bezweken aan de mediadruk, het verdriet en de bedreigingen. Het andere ontbrekende fractielid was medisch specialist Gerlof Jukema. Hij had dienst in het ziekenhuis waaraan hij verbonden blijft. ,,De patiënten gaan bij hem voor'', aldus Herben.

Ook meldde de LPF de eerste afvaller. André Peperkoorn, nummer zeven op de lijst, zag uiteindelijk van het kamerlidmaatschap af. Zijn plek wordt overgenomen door Harry Wijnschenk. Peperkoorn had moeite met de grote publieke belangstelling die de Lijst Pim Fortuyn met zich meebrengt. Als werknemer van de marechaussee had hij een hoog 'onveiligheidsgevoel'.

In de eerste fractievergadering werd Herben met grote meerderheid tot voorzitter en partijleider gekozen. De andere kandidaat, oud-hoofdredacteur van Elsevier Ferry Hoogendijk (69), wilde helemaal niet, maar werd op verzoek van Herben toch vice-voorzitter. Hij staat Herben bij tijdens de coalitie-onderhandelingen.

Tweede vice-voorzitter is de nummer twee van de kieslijst, João Varela (27). Al eerder had de Kaapverdiaan aangegeven door zijn gebrek aan ervaring geen kandidaat voor het voorzitterschap te willen zijn.

De verkiezing van de fractievoorzitter werd geleid door Peter Langendam, nu nog voorzitter van de Lijst Pim Fortuyn. Aanvankelijk zou hij vandaag aftreden wegens zijn gewraakte opmerking dat de linkse partijen verantwoordelijk zijn voor de aanslag op Fortuyn. Op verzoek van anderen in de partij blijft hij toch aan tot de volgende partijbijeenkomst, waar een opvolger wordt gekozen.

Het is nog onduidelijk of de Lijst Pim Fortuyn de voorzittershamer van de Tweede Kamer claimt, nu de huidige voorzitter Jeltje van Nieuwenhoven de fractie van de PvdA gaat leiden. Volgens de mores van de Kamer komt de LPF hiervoor nu in aanmerking. Volgens de nieuwe fractiesecretaris Joost Eerdmans is daarover in de fractie nog niet nagedacht. Eerdmans, tot nu toe secretaris van de Rotterdamse burgemeester Opstelten, werd gisteren zonder tegenkandidaat en zonder stemming in die functie benoemd.

Enkele fractieleden van de LPF gaven aan blij te zijn met de uitslag, waarbij het CDA als grootste partij naar voren kwam. Zij vinden de fractie nog niet geschikt om het initiatief te nemen in het vormen van een regeringscoalitie. ,,De positie in de luwte van het CDA geeft de groep kans zich te ontplooien. De druk op ons is zo ook al enorm groot'', aldus een kamerlid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden