Van alle foute chocoladeletters zijn die van Tony's de beste

Cacaoproducten zijn niet zo goed voor het milieu. Er worden complete bossen gekapt voor de plantages. Vaak werken arbeiders onder slechte omstandigheden, soms is er zelfs sprake van slavenarbeid. Wie toch een letter wil kopen in deze Sinterklaasweek, is met Tony's Chocolonely het meest verantwoord bezig. In een onderzoek van Questionmark in 18 Nederlandse winkels en supermarkten, krijgt dit merk een gemiddelde score van 7,5.

Tot 2012 riep Oxfam-Novib in de Groene Sint campagne op tot certificering. Dat is heel succesvol geweest, concludeert Questionmark. Alle 100 chocoladeletters die zijn onderzocht, hadden een keurmerk. Ze stellen allemaal eisen aan de omstandigheden waaronder de chocola wordt geproduceerd.

Maar of het nou Fairtrade, Rainforest Alliance of Utz Certified is, geen van de keurmerken kan aantasting van milieu of mensenrechten volledig voorkomen. Zo heeft de slechtst scorende letter van Sweet Company, met een cijfer 3,5 wel een biologische keurmerk. Het keurmerk let op bodemkwaliteit en verbiedt het gebruik van kunstmest en pesticiden maar stelt geen eisen als het gaat om mensenrechten of het voorkomen van ontbossing. Als een bedrijf echt zelf verantwoordelijkheid wil nemen, moet het de keten zelf onder controle hebben en haar eigen gedragscode doorvoeren.

UTZ en Fairtrade scoren tussen de 4 en de 6, afhankelijk van precieze samenstelling van ingrediënten in de letter. Fairtrade besteedt relatief meer aandacht aan discriminatie en rechten van migranten, UTZ aan het voorkomen van overwerk. In het algemeen stelt Fairtrade echter strengere eisen op de verschillende thema's, waardoor het wat beter scoort dan UTZ.

Slechts 2 procent van de onderzochte etiketten vermeldt waar de cacao vandaan komt en geen enkel etiket geeft alle herkomstinformatie. Terwijl de herkomst juist veel zegt over de problemen die spelen. Cacao uit Ghana kan door slavenarbeid zijn geproduceerd, terwijl voor de rietsuiker uit Brazilië wellicht een stuk Amazonewoud is gekapt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden