Van alle 972 Kamerkandidaten is nog geen derde vrouw

Najaar 2011: enkele Tweede Kamerleden luisteren donderdag naar staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) tijdens het debat over het persoonsgebonden budget (PGB).Beeld ANP

De 21 partijen die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezing op 12 september 2012 hebben gezamenlijk 972 kandidaten in de aanbieding. Het is weer vooral een mannenzaak: 303 vrouwen zijn verkiesbaar tegen 669 mannen. Dat blijkt uit cijfers van de Kiesraad.

In 2010 was het aantal kandidaten een stuk lager: 676. Ook toen was het grotendeels een mannenzaak: 222 vrouwen hoopten toen te worden aangestipt met het rode potlood.

Elf partijen hebben in alle kieskringen dezelfde kandidatenlijsten ingediend. De andere lijsten zijn niet overal ingeleverd of verschillen per kieskring.

Voor de kieskring Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn de lijsten van de Piratenpartij, de Partij voor Mens en Spirit (MenS) en de Liberaal Democratische Partij (LibDem) ongeldig verklaard omdat er onvoldoende ondersteuningsverklaringen zijn overgelegd, meldt de Kiesraad. De SOPN en de Partij van de Toekomst (PvdT) leverden helemaal geen lijst op de eilanden in.

De Raad van State behandelt donderdag het beroep van IQ-partij tegen de ongeldigverklaring door de Kiesraad van haar kandidatenlijst. Mocht de IQ-partij gelijk krijgen, dan is dat op tijd om nog te kunnen meedoen aan de verkiezingen. Dan komt het aantal deelnemende parijen alsnog op 22.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden