Van Alex is nog steeds niets gevonden

Achtste vlucht vanuit Oekraïne brengt één kist met menselijke resten MH17 terug

Heel misschien ligt er nu wel een stukje van m'n broer in, dacht Piet Ploeg toen hij zaterdag zag hoe op vliegbasis Eindhoven de lijkkist uit het legervliegtuig werd getild. Het was de achtste keer dat een vliegtuig menselijke resten van MH17-slachtoffers naar Nederland bracht. Eén kist dit keer. Het was de eerste keer dat Ploeg erbij was. Zijn broer Alex is een van de drie MH17-slachtoffers die nog niet zijn geïdentificeerd.

"Ik hoop zo dat er nog iets van Alex gevonden wordt. We weten allang dat hij niet meer leeft. Maar dat er helemaal niets van hem terugkomt naar Nederland - dat kan toch haast niet."

Het ging zaterdag zoals het alle keren ging: met donderend geraas taxiede de C-130 naar de rand van de landingsbaan, in de stilte die volgde, klonk alleen het getik van halfstok wapperende vlaggen tegen de masten die langs het asfalt waren neergezet. De 'Last Post' werd geblazen. Gadegeslagen door een grote groep nabestaanden droegen acht marechaussees de resten in een rouwauto. Na de eerste vlucht met menselijke resten, in juli, moest er water worden uitgedeeld, zo warm was het. Nu was het koud en deelden militairen legergroene dekens uit.

Alex' vrouw Edith en hun zoon Robert kwamen ook om bij de ramp met de MH17, vertelt Ploeg (56). "Zij zijn wel teruggevonden. We hebben vorig jaar herfst flink zitten dubben: hoe lang wachten we met hun crematie? Er werd ons verteld dat de kans klein zou zijn dat er nog iets van Alex zou worden gevonden. De winter zat eraan te komen, het zag er niet naar uit dat er op korte termijn in het rampgebied weer gezocht zou kunnen worden. Bovendien: mijn ouders leven nog, maar hun gezondheid is wankel, vooral bij mijn vader. Toen hebben we in november een crematie georganiseerd. Twee kisten, drie foto's. En uitgerekend op die dag kwam er toch weer een vliegtuig met resten naar Nederland."

Van Robert zijn inmiddels nog meer resten teruggevonden. "Dus over een tijdje moeten we weer naar het crematorium."

Ploeg is voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 en spreekt daarom veel nabestaanden. "De buitenwereld denkt: van de 298 slachtoffers zijn er 295 geïdentificeerd, dus dat proces is zo goed als klaar. Dan kun je toch iets afsluiten, zullen mensen denken. Maar dat is helemaal niet zo. Het identificatieproces is nog volop aan de gang. Wat wij meemaken met Robert - dat er na de crematie toch nog resten worden gevonden - dat maken veel nabestaanden mee. Dat zorgt voor nieuwe vragen: wat doen we met die resten? Sommige mensen houden opnieuw een plechtigheid. Er zijn ook nabestaanden die het zo laten. Van veel slachtoffers zijn maar één of twee fragmentjes teruggevonden. Dat is ook erg moeilijk hoor, dat er van je geliefde alleen een klein stukje bot is teruggekomen. Net als wij hopen ook nabestaanden van die slachtoffers dat er meer gevonden wordt."

Daarom verbaasde het Ploeg ook niet dat er zaterdag opnieuw een grote groep nabestaanden naar Eindhoven kwam. "Het was erg indrukwekkend. Voor mij was het de eerste keer dat ik erbij was. Eerder had ik er gewoon niet zo'n behoefte aan. Bij de allereerste keer, in de zomer, hebben we met een klein groepje vanaf een dakterras langs de A27 naar de stoet lijkwagens gekeken. Maar nu, nu er nog steeds niets van Alex gevonden is, klampen we ons toch een beetje vast aan alles wat terugkomt. Al is het maar iets kleins. Met de resten van mijn schoonzus kwam ook haar trouw-ring mee. Alex en Edith hadden nog twee dochters, die niet in het vliegtuig zaten. Voor hen is die ring heel waardevol. Het zou zo mooi voor ze zijn als ook de ring van Alex wordt gevonden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden