Van Agt spreekt als burger de Kamer toe over Israël

Oud-premier dringt aan op sancties vanwege bouw van illegale muur

KAREN ZANDBERGEN

Dries van Agt sprak gisteren weer voor één keer de Tweede Kamer toe. Niet als oud-premier, oud-minister of oud-Kamerlid. En ook niet in de vergaderzaal die hij zelf nog zo goed kent uit de tijd dat hij politiek actief was - toen debatteerde de Kamer nog in de oude vergaderzaal, elders aan het Binnenhof.

De christen-democraat heeft genoeg handtekeningen verzameld om als burger het parlement te verplichten over zijn initiatiefvoorstel te debatteren. Dries van Agt wil dat Nederland sancties onderneemt tegen Israël. Sancties moeten er voor zorgen dat de muur waar Israël nog dagelijks aan bouwt, wordt afgebroken. In ieder geval waar die niet op eigen grondgebied staat.

Van Agt noemde het "ontrouw aan onze grondwet om hier niets tegen te doen". Immers, in 2004 hebben de Verenigde Naties uitgesproken dat de muur voor zover deze buiten eigen grondgebied staat, illegaal is.

De oud-premier noemde een trits maatregelen waarmee Nederland druk kan uitoefenen. Een visumplicht voor Israëliërs kan helpen, zeker als mensen die in bezette gebieden wonen om die reden helemaal niet meer naar Nederland mogen. Hij wil militaire samenwerking beëindigen en op andere gebieden niet intensiever gaan samenwerken. Zo moet Israël gedwongen worden "zich te houden aan internationaal recht".

De Tweede Kamer reageerde langs de bekende lijnen. De SP is er sterk voor om de druk op Israël op te voeren en sancties uit voeren. D66 en GroenLinks willen ook een hardere aanpak, zij het voorzichtiger dan de SP. De PvdA wil dat de regering ervoor zorgt dat Nederlandse bedrijven niet langer actief zijn in bezette gebieden.

De gebruikelijke vrienden van Israël, die niets zien in sancties, spraken niet van een Israëlische muur. Volgens de PVV gaat het om een 'anti-terreur- en veiligheidslinie', de SGP spreekt van een 'veiligheidshek', de ChristenUnie van een 'hek', volgens de VVD is het een 'veiligheidsbarrière', het CDA ziet een 'afscherming'.

Overigens staan de VVD en vooral het CDA zeer kritisch tegenover de muur, zeker waar deze niet op Israëlisch grondgebied staat. Deze partijen zijn alleen wel bang dat het slopen van de muur een golf van aanslagen in Israël tot gevolg zal hebben.

Minister Timmermans van buitenlandse zaken brengt volgende week een bezoek aan het land. De PvdA-bewindsman is niet van plan nu met sancties te gaan dreigen.

Dat een deel van de muur illegaal is, erkent hij. Maar willen de onderhandelingen die de Amerikanen hebben geëntameerd ook maar enige kans maken, dan moeten er nu geen sancties komen. "Ons past bescheidenheid. Amerika is nu de beste en enige mogelijkheid op een doorbraak", zei de bewindsman gisteren.

Kernwapens bevestigd
Na oud-premier Lubbers zegt nu ook oud-premier Van Agt dat er bij militair vliegveld Volkel kernwapens liggen. Lubbers klapte zondag uit de school. Volgens Van Agt kan hij het dan wel bevestigen. Minister Hennis-Plasschaert van defensie wilde er dinsdag in de Tweede Kamer niets over zeggen. "Dat zijn afspraken in bondgenootschappelijk verband", zei ze. Officieel is de aanwezigheid van vermoedelijk 22 oude Amerikaanse kernwapens staatsgeheim.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden