Van Adriaan van Dis tot leesclubs: tien redenen om optimistisch te zijn over boeken

Adriaan van Dis in 2009 met de Gouden Ganzenveer. Voor De Wereld Draait Door maakte vorige week nog éénmaal een aflevering van zijn programma 'Hier is...Adriaan van Dis'. Beeld anp
Adriaan van Dis in 2009 met de Gouden Ganzenveer. Voor De Wereld Draait Door maakte vorige week nog éénmaal een aflevering van zijn programma 'Hier is...Adriaan van Dis'.Beeld anp

Boekhandelaren, schrijvers, uitgevers en media zijn alleen vaak negatief over de toekomst van het boek of literatuur. Tien opvallende trens die juist positief stemmen.

1. Jonge schrijvers krijgen nu een kans
David Pefko (1984), Hanna Bervoets (1984), Joost de Vries (1983), Maartje Wortel (1982) en Thomas Heerma van Voss (1990) zijn enkele namen van de erg 'jonge' jongste generatie Nederlandse schrijvers. Allemaal hebben zij als twintiger een roman geschreven en gepubliceerd, sommigen van hen inmiddels al twee. Journalist en schrijver Ebele Wybenga (1987), legt deze week in De Groene Amsterdammer uit dat dit de afgelopen zes jaar veranderde: "Nu is het al bijna gewoon dat twintigers romans uitbrengen, maar ik was in 2007 een van de eersten en ik werd gefileerd. Max Pam (recensent red.) vroeg zich af wat ik wel niet dacht. Je moet eerst geleefd hebben om een boek te schrijven."

2. Verkoop e-books stijgt explosief
In 2012 gingen in totaal 1.2 miljoen e-books over de digitale toonbank. Misschien niet veel vergeleken met de verkoop van 44,7 miljoen fysieke boeken (exclusief studie- en wetenschappelijke boeken). In verhouding tot 2011 steeg de e-bookverkoop echter met maar liefst 70 procent. Digitale boeken vormen dus een markt die alleen nog maar zal groeien wanneer meer mensen een e-reader aanschaffen.

3. Leesclubs zijn hip
Het literaire tijdschrift Das Magazin organiseert, in samenwerking met onder meer auteurs als Peter Buwalda, Herman Koch en Tommy Wieringa dit jaar 30 leesclubs op één avond. Schrijvers kunnen dan met lezers hun eigen boeken bespreken. Inmiddels zijn 22 van deze leesclubs al uitverkocht. Ook boekenwinkels organiseren steeds meer leesclubs waarbij auteurs worden uitgenodigd.

4. Ongekend boekenaanbod
Jaarlijks verschijnen 18.000 nieuwe titels bij Nederlandse uitgeverijen. Hoewel het niets zegt over de kwaliteit van de boeken, heeft de lezer de keuze uit een riant aanbod. Bovendien bestaat ook nog eens de mogelijkheid om via een webwinkel als Amazon titels van buitenlandse uitgeverijen te bestellen.

5. Verkoop nog altijd op hoog niveau
Het aantal verkochte boeken daalde afgelopen jaar met 4,3 procent ten opzichte van 2011. De totale omzet bedraagt echter nog zo'n 557 miljoen euro. Bovendien lezen Nederlanders gemiddeld 2,8 boeken per jaar. Dit is meer dan het gemiddelde in 1997, het jaar waarin de Nederlandse boekverkoop het hoogste punt van de twintigste eeuw bereikte.

6. Uitgeven in eigen beheer
Iedereen kan (nog altijd) een manuscript schrijven en opsturen naar een uitgever. De kans om vervolgens een contract aangeboden te krijgen en een roman te publiceren, blijft echter zeer klein. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om een boek in eigen beheer uit te geven, al zijn de kosten hiervan niet gering. Wanneer schrijvers ook voor hun boek ook een ISBN hebben aangevraagd, kunnen winkels het ook bestellen. Hoeveel kwaliteit het verhaal dan bevat, maakt dan niet eens meer uit...

7. Internet wemelt van literaire blogs en schrijfsites
Hoewel de kwaliteit wisselt, bestaan er op het internet veel literaire blogs en websites waarop lezers hun ideeën over boeken kwijt kunnen. Bijvoorbeeld op de Amerikaanse site The Millions of de Nederlandse blog De Contrabas. Daarnaast besteedt ook het aantrekkelijk vormgegeven online tijdschrift hard//hoofd aandacht aan literatuur. Op SchrijvenOnline kan iedereen bovendien zijn of haar schrijfervaringen met de wereld delen.

8. Kleine uitgeverijen
Gisteren al besproken op deze website: de aanwezigheid van kleine uitgeverijen als Karaat en Babel & Voss in het boekenlandschap. Hierdoor krijgen ook commercieel minder interessante titels een kans.

9. WriteNow!
Ook eerder besproken op deze website: door de opkomst van schrijfwedstrijd WriteNow! heeft een jongere schrijvers een podium gevonden om zichzelf te presenteren met leeftijdsgenoten. Hoewel de winnaar - zoals bij elke schrijfwedstrijd - door een (kleine) jury wordt gekozen, vormt WriteNow! voor deze groep een manier om hun schrijfvaardigheid te meten.

10. Hier is...Adriaan van Dis
Weliswaar geen trend, maar slechts een 'trending' onderwerp op Twitter: vorige week verzorgde Adriaan van Dis eenmalig een speciale aflevering van 'Hier is... Adriaan van Dis'. In de jaren '80 en '90 groeide dit uit tot één van de meest succesvolle tv-programa's ooit over literatuur. Op Twitter reageerden tv-kijkers enthousiast op de éénmalige editie van het programma bij De Wereld Draait Door.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden