Van Abba komen we nooit meer af

Twintig jaar geleden wilde je niet dood gevonden worden met een elpee van Abba -die draaide je stiekem, thuis, met een koptelefoon op. Zo'n tien jaar geleden begon de revival. Eerst voorzichtig en we noemden het camp. Nu heeft iedereen op zijn minst één verzamelalbum in de cd-collectie en laten muziekkenners zich bewonderend uit over de muziek die toch heel vernuftig in elkaar blijkt te zitten. Nee, van Abba komen we nooit meer af.

De groep blies ergens tussen 1982 en 1983 de laatste adem uit, maar gelukkig kwam een stel Australiërs op het idee om onder de naam 'Björn Again' het repertoire te coveren. Gehuld in jaren-zeventig-outfits -wijde pijpen, plateauzolen, lycra- trekken ze de wereld rond en maandagavond stonden ze in Carré. Voor een uitzinnige massa die er in de foyer opeens weer uitzag als het doorsnee Avro-publiek.

Als een groepje imitators (hele goeie trouwens) al zo'n reactie oproept, wat zou er dan gebeuren als de groep nog één keer bijelkaar komt? Dat blijft een theoretische vraag want Agnetha, Benny, Björn en Anni-Frid (Frida) zullen nooit meer samen optreden. Nog voor geen twee miljard. Begin dit jaar bood een Amerikaans-Brits consortium dit bedrag voor een reünie, maar het aanbod werd afgeslagen. Benny zei vorig jaar nog op de Engelse radio: 'De fans moeten vooral naar Björn Again gaan, want dat komt het dichtst bij een concert van Abba. Abba komt nooit meer bij elkaar.'

Björn en Benny denken dat de liedjes zo populair zijn omdat de groep niet meer bestaat. Een reünie zou de jaren-zeventig-glans doen verbleken. En aangezien ze feilloos aanvoelen wat het publiek wil, zullen ze wel gelijk hebben. Bovendien zijn ze druk met hun musicals, waarvan 'Mamma Mia' de meest recente is. Het stuk, waarin maar liefst 27 Abba-songs verwerkt zijn, trekt volle zalen in Londen. Ze zijn allebei hertrouwd nadat Benny was gescheiden van Frida en Björn van Agnetha.

De Abba-vrouwen begonnen allebei een solocarrière, maar Frida ging er langer mee door dan haar blonde collega. In 1996 kwam ze met het album 'Djupa Andetag' nog op nummer 1 in Zweden. Ze trouwde met de Duitse prins Ruzzo Reuss (haar derde huwelijk) en nestelde zich in de de Europese jetset. Ze schijnt bevriend te zijn met koningin Sylvia van Zweden. In 1998 gebeurde er iets vreselijks: een van haar twee kinderen, haar dochter Liselotte, kwam om bij een auto-ongeluk. Een jaar later overleed haar man aan kanker. Frida liet zich lange tijd niet zien, maar in juni gaf ze weer een interview. Ze wil de studio in, het liefst met haar Abba-collega's. 'Maar niet als Abba', voegde ze eraan toe.

Agnetha had in haar laatste Abba-jaren al een enorme hekel gekregen aan de bekendheid, de tournees en de opmerkingen over haar billen, die de mooiste ter wereld zouden zijn. Ze wilde liever bij haar twee kinderen zijn. 'Op het podium stond ik te stralen, maar achter de schermen was ik een wrak'. Ze trouwde nog een keer, maar woont inmiddels alleen op een eiland bij Stockholm. De roem blijft haar echter achtervolgen. Op haar vijftigste verjaardag, op 5 april, werd een Nederlandse man aangehouden die haar al jaren stalkte. Hij was sinds zijn achtste verliefd op de blonde zangeres en viel haar voortdurend lastig.

In haar biografie 'As I am' ontkent Agnetha dat ze een kluizenaar is geworden. Na tien jaar geen muziek te hebben geluisterd is ze zelfs weer aan het zingen en componeren geslagen.

En hoe zat het nou met de rivaliteit tussen Agnetha en Frida? Er was concurrentie, zei Frida in 1996, maar van de gezonde soort. 'We wilden allbei de beste zijn en daarom waren we zo goed'. Agnetha: 'We hebben totaal verschillende karakters. We konden erg boos op elkaar worden.' Maar: 'We hebben het toch tien jaar met elkaar uitgehouden.'

Tegenwoordig schrijven ze elkaar zo'n twee, drie brieven per jaar. En welke collega's doen dat nou nog, twintig jaar na dato?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden