Van Aartsen: Verbod op risicovolle betoging in woonwijken

PERDIEP RAMESAR

In Den Haag mogen de komende twee maanden in geen enkele woonwijk risicovolle demonstraties worden gehouden. Dat betekent dat de radicaal-rechtse gelegenheidscoalitie Pro Patria, die een mars wil houden in het Transvaalkwartier, nul op het rekest krijgt. De organisatie rest nu alleen nog een eventuele gang naar de rechter. Die kan nog oordelen dat een demonstratie door kan gaan.

Voorheen was de Hofstad juist soepel in haar demonstratiebeleid, maar door de ervaringen van de afgelopen maand heeft burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) de touwtjes strakker aangetrokken, schrijft hij aan de gemeenteraad. Directe aanleiding is de uit de hand gelopen 'Mars voor de Vrijheid' van Pro Patria in de Schilderswijk op zondag 10 augustus. Van Aartsen die bekendstaat als een 'echte liberaal' realiseert zich dat hij de vrijheid om te demonstreren beknot, maar hij weet ook dat hij kwetsbare wijken in de stad moet beschermen. Op grond van de Wet Openbare Manifestaties mag de gemeente beperkingen opleggen aan demonstraties. Maar dat kan weer alleen op drie gronden: ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

In de praktijk komt het erop neer dat de aanvragen van zowel aanhangers van IS als Pro Patria, de Nederlandse Volks-Unie en de anti-fascistische AFA worden afgewezen. De burgemeester schrijft dat alle aanvragen worden bekeken, maar een aanvraag voor een woonwijk wordt afgewezen.

Vorige week donderdagavond maakte hij al zijn besluit bekend dat de komende twee maanden niet mag worden gedemonstreerd in de Schilderswijk, maar omdat daarna zeven verzoeken kwamen voor riskante demonstraties heeft hij besloten dat gebied uit te breiden naar alle woonwijken. "De organisatoren van een aantal demonstraties zijn niet in staat gebleken te voorkomen dat deze ook kwaadwillenden hebben aangetrokken, die niet het doel hadden een mening te uiten maar op een confrontatie uit waren", schrijft Van Aartsen in de brief. Dat geldt volgens hem niet alleen voor de radicale moslims van IS, maar ook voor radicaal-rechtse demonstranten van Pro Patria. Hij schrijft dat de ervaringen met deze organisaties 'slecht' zijn en dat ze uit zijn op 'provocatie en confrontatie'.

DE VERDIEPING 2|3

Pro Patria: Radicaal voor het vaderland

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden