Van Aartsen: tot uiterste gaan om Amerikaanse biefstuk te weren

BERLIJN - Minister Van Aartsen (Landbouw) wil tot het uiterste gaan om Amerikaans vlees met hormonen van de Europese markt te weren. Lukt dat niet, dan moet door middel van etiketten onderscheid worden gemaakt tussen 'schoon' Europees vlees en de met hormonen behandelde Amerikaanse biefstukken.

Hij zei dit gisteren in Berlijn, waar hij de internationale land- en tuinbouwbeurs Grüne Woche bezoekt. De bewindsman probeert in Berlijn het imago van het Nederlandse land- en tuinbouwprodukt op te krikken. De land- en tuinbouw ondervinden nog altijd schade van de berichten in Duitse media over waterige tomaten ('Wasserbomben') en groeihormonen in vlees. Duitsland is voor Nederland de belangrijkste afnemer: 30 procent van de produkten wordt naar de oosterburen geëxporteerd. De vleessector zet zelfs de helft van zijn produktie in Duitsland af.

Van Aartsen reageerde op de eis van de Verenigde Staten om, in het kader van de wereldhandelsorganisatie (WTO) vlees naar Europa te mogen exporteren. De Europese Unie voelt daar niets voor. Amerikaans vlees is veelal behandeld met al dan niet natuurlijke groeihormonen. Hoewel de schadelijkheid daarvan niet is aangetoond, wil de Europese consument dit vlees niet. “Het is misschien een kwestie van emoties, maar die emotionele afkeer is goed te begrijpen, ook in het kader van het dierenwelzijn. Amerikanen gaan fabrieksmatiger met hun dieren om”, aldus Van Aartsen.

De Amerikanen willen de export afdwingen via de klachtencommissie van de WTO. Die klacht kan ieder moment worden ingediend. “Wij zullen er alles aan doen om de export te voorkomen. Ik vind dat de Europese Unie zich hier heel hard tegen moet verzetten.”

De bewindsman toonde zich geïrriteerd over de houding van de Amerikanen, die zich in steeds meer markten willen mengen. “Europa heeft ook grote belangen op de wereldmarkt. De Amerikanen willen nu wel heel erg veel. Ook in de discussie over de graanmarkt speelde die vraag een rol: moet je nu alle markten aan de Amerikanen laten? Ik vind dat we voor fenomenen als het Amerikaanse vlees de markt moeten dichthouden.”

Zou de Europese Unie de zaak verliezen (en die kans is groot), dan wil Van Aartsen evenals zijn Duitse collega Borchert met etiketten gaan werken. Hoe dat precies moet (hormonenvlees een sticker opplakken of juist schoon vlees extra aanduiden), is nog onduidelijk. Een andere optie is compensatie: de Amerikanen zien af van vleesexport, maar krijgen dan ruimere toegang tot een andere markt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden