Van Aartsen showt tomaten, Frau Antje haar kookboek

BERLIJN - Daar staat de minister met zijn nette schoenen in de prut. De in het Berlijnse beursgebouw zorgvuldig aangelegde Hollandse tuin ligt er even niet meer zo netjes bij. Minister Van Aartsen (landbouw) poseert geduldig voor de Duitse fotografen, de nieuwste Hollandse tomaten in de hand.

De bewindsman staat de aarde nog van de schoenen te kloppen, als een man met hark toesnelt. Met een paar snelle bewegingen wordt de Nederlandse inzending weer in orde gebracht. Er is de Nederlanders veel aan gelegen om dit jaar goed voor de dag te komen op de eenenzestigste Grüne Woche, de grootste internationale land- en tuinbouwbeurs, die jaarlijks in Berlijn wordt gehouden. De stand, met Zaanse huizen, een molen, een foto van de koninklijke familie en de tuin vol primula's en tulpen, is groter dan ooit tevoren. Volgend jaar wordt nog meer ruimte afgehuurd; dit keer moesten al te veel bedrijven worden afgezegd. Bols, een poffertjesbakkerij, het Nederlandse Zuivelbureau, jeneverstokerij De Kuyper en vele bollenkwekerijen - de minister gaat met een amaryllis naar huis - wisten wel een plek te bemachtigen.

Frau Antje is er ook, uiteraard, in de voor de Duitse consument vertrouwde verschijning. Pogingen haar een moderner uiterlijk te geven, werden door de oosterburen niet gewaardeerd. Een Nederlandse vrouw draagt nu eenmaal klompen en een hul.

Antje deelt Goudse kaas uit. Het is een van de weinige hapjes die de 600 000 bezoekers deze week gratis kunnen bemachtigen. De Grüne Woche mag dan bekend staan als een groot zuip- en vreetfestijn, daarvoor moet een dik gevulde portemonnee worden meegebracht. De koffie uit Kameroen, donuts uit New York, Belgische pralines en Zweedse rendierburgers gaan niettemin grif over de toonbank.

Goed loopt ook het kookboek van Frau Antje, haar derde al weer. Op dit boek hebben miljoenen huisvrouwen 'sehnsüchtig' gewacht, zo wil het Zuivelbureau ons doen geloven. Het lijkt nog waar ook. De kookboeken, 19,80 D-Mark per stuk, vinden gretig aftrek. Voor dat geld krijg je dan ook wel een door Frau Antje zelf gesigneerd exemplaar. Goudse kaas en Maasdammer vormen de belangrijkste ingrediënten in de 'Spezialitüten aus Holland'.

Van Aartsen heeft twee dagen uitgetrokken om het Nederlandse produkt in Duitsland te promoten. Het past in zijn filosofie dat de Nederlandse agrariër zijn inkomen uit de markt moet halen. In een toespraak tot vertegenwoordigers van Duitse consumentenorganisaties en bedrijven kondigde hij het afgelopen weekeinde het einde van de 'Wasserbombe' aan. De waterige tomaat is inmiddels vervangen door “kwaliteitsprodukten als de Rote Perle en de Tasty Tom”.

Naar tomaten moet de bezoeker overigens met een vergrootglas zoeken. Zelfs op de aparte beurs voor de handel, een verdieping lager, zijn de rode parel en de smakelijke Tom weggestopt. “Het is niet het seizoen voor tomaten”, verklaart de Nederlandse vertegenwoordigster. De indruk moet vermeden worden dat Nederland in de winter smakeloze kastomaten loopt uit te venten.

Ook Nederlandse Tweede-Kamerleden zijn naar Berlijn afgereisd voor gesprekken met collega's, vertegenwoordigers van het Duitse bedrijfsleven èn een bezoek aan de opera. D66-Kamerlid Marijke Augusteijn kan maar net voorkomen dat zij door de Duitse gastvrouw wordt ingedeeld voor het partnerbezoek aan een Duitse porseleinfabriek. Meneer Augusteijn bedankt echter ook voor het uitstapje en loopt daarmee een fraaie vaas mis.

De drukte op de beurs is inmiddels enorm. Schuifelend en dringend gaat het langs de stands van de 66 deelnemende landen. Drinken, eten, je vergapen aan de levende dieren die in een van de 26 hallen zijn neergepoot. Het wordt nog een hele klus om alles te zien voor de tent sluit. Gelukkig hoeft niemand zich druk te maken over het eten vanavond. Wie nog trek heeft, maakt gewoon de 'Küsepfannkuchen aus Drenthe' van Frau Antje. Met oude Goudse.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden