Van 250 tot 2.400 euro: zo groot zijn de verschillen in vergoedingen voor raadsleden per gemeente

null Beeld studio vonq
Beeld studio vonq

Terwijl nieuw verkozen raadsleden in de gemeente Ten Boer (Groningen) straks net iets meer dan 250 euro per maand krijgen als vergoeding voor hun raadswerk, toucheren Haagse raadsleden bijna 2.400 euro. Ook voor de nieuwe wethouders zijn de verschillen fors: hun maandelijkse vergoeding ligt ruwweg tussen de 4.700 en bijna 10.000 euro.

Redactie

Raadsleden, wethouders en burgemeesters krijgen een vergoeding voor hun werkzaamheden binnen het bestuur van een gemeente. De hoogte daarvan is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente waarvoor zij werken.

In de kleinste gemeenten (tot achtduizend inwoners), zoals Schiermonnikoog en Baarle-Nassau, ligt de vergoeding dit jaar op 250,82 euro per maand. In de grootste gemeenten Amsterdam, Den Haag en Rotterdam (meer dan 375 duizend inwoners) krijgen raadsleden maandelijks 2.352,29 euro op hun rekening gestort.

De vergoeding voor raadsleden in middelgrote gemeenten, zoals Veendam en Wageningen, ligt op bijna 960 euro per maand. Deze vergoeding wordt door de belastingdienst gezien als inkomen waar raadsleden gewoon belasting over moeten betalen. Het valt onder de categorie 'overige werkzaamheden'.

Ophef

Het grote verschil tussen de vergoedingen voor raadsleden in de grote en kleine gemeenten is de laatste tijd in opspraak. Raadslid.nu deed een onderzoek onder raadsleden, waaruit bleek dat een meerderheid voor het verkleinen van het gat tussen de vergoedingen was. De belangrijkste reden die zij hiervoor in het onderzoek aanvoeren is dat raadsleden vaak ongeveer eventueel tijd en energie steken in hun taken in de gemeenteraad, ongeacht de grootte van de gemeente.

Een raadslid van nu is niet alleen op het gemeentehuis aan het werk, maar ook in de wijk en ook op andere tijden. Dat vraagt om een uitgebreidere vergoeding, schreef Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten in Trouw. De Raad voor het Openbaar Bestuur concludeerde in een rapport dat de vergoeding voor raadsleden van grote steden omlaag moet, zodat de beloning aan raadsleden van kleinere gemeenten juist kan worden opgehoogd.

Burgemeesters en wethouders

De hoogte van de vergoeding is in de wet vastgelegd en wordt ieder jaar opnieuw bepaald. De vergoeding voor raadsleden wordt vastgesteld op basis van het indexcijfer CAO-lonen overheid, inclusief bijzondere beloningen van het CBS. De vergoeding voor dit jaar is even hoog als in 2017.

Voor burgemeesters en wethouders werkt het iets anders, hun vergoeding wordt vastgesteld op basis van de salarisontwikkeling van de rijksambtenaren. Als de bezoldiging voor de rijksambtenaren verandert, volgens de CAO, dan wordt dit ook aangepast voor de wethouders en burgemeesters in een gemeente. De burgemeesters van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam krijgen maandelijks een vergoeding van bijna 11.500 euro. In kleine gemeenten als Vlieland en Terschelling is dat bijna de helft minder: 6.100 duizend euro. De maandelijkse vergoeding voor wethouders ligt ruwweg tussen de 4.700 duizend en bijna tienduizend euro.

Bekijk hieronder wat gemeenteraadsleden, burgemeester en wethouders in uw gemeente verdienen. Een overzicht van het nieuws, analyses en andere berichtgeving rond de gemeenteraadsverkiezingen vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden