Valverde en Van der Breggen sluiten reeks klassiekers in stijl af

wielrennen - In een week tijd won Anna van der Breggen drie klassiekers. Alejandro Valverde was twee keer de beste.

Moet je Alejandro Valverde bekritiseren vanwege zijn houdgreep in de heuvelklassiekers? Dat zou meteen ook afbreuk doen aan de status van Anna van der Breggen als ongekroonde koningin van het voorjaar. De twee domineren de laatste weken met ijzeren hand het wielrennen. De begiftigde klimmers wonnen gisteren dan ook nauwelijks onverwacht Luik-Bastenaken-Luik, het slot van een overigens enerverend voorjaar.


Van der Breggen en Valverde trokken op de erbarmelijk slechte straten van de Luikse voorstad Ans de lijn van de afgelopen week door. De 27-jarige Nederlandse net iets langer dan de Spanjaard. Valverde strandde vorige week in de Gold Race op een teleurstellende negentiende plek, waar Van der Breggen zonder noemenswaardig verzet de tot leven gewekte vrouweneditie op haar almaar uitdijende lijst met zeges bijschreef. Woensdag stonden beiden samen op het podium in de Waalse Pijl. Het ontlokte Van der Breggen de fijnzinnige opmerking dat het hier hun jaarlijkse date betrof.


Een gedeeld podium zat er in Luik niet in. De organisatie wilde ruim baan voor de mannen en plande de ceremonie met Van der Breggen vlak na haar aankomst in Ans. Het deed niets af aan haar verbazing over drie opeenvolgende klassiekerzeges. "Het had mijn week moeten worden, maar drie overwinningen had ik niet verwacht. Op dit moment betekent het alles voor me." De kopvrouw van Boels-Dolman behoort met Philippe Gilbert en Davide Rebellin tot het illustere rijtje van winnaars van het drieluik. Valverde kwam in de Gold race nooit verder dan een paar tweede plekken.


De Spanjaard komt beter uit de verf in de Ardennen. Hij won Luik-Bastenaken-Luik voor de vierde maal, de Waalse Pijl zelfs vijf keer. Het zijn Merckxiaanse aantallen. Valverde werd gisteren dan ook gevraagd of zijn doel wordt het record van de Belg te breken. "Het is een droom. Maar makkelijk zal het niet zijn", zei de 36-jarige Spanjaard, die morgen jarig is en voor wie de jaren straks eerder een beperking dan een voordeel zijn.


Over Eddy Merckx gesproken. Van der Breggen, de olympisch kampioene van Rio, liet een brede glimlach zien toen de parallel met 'De Kannibaal' werd getrokken. Het is een oneerlijke vergelijking. Merckx reed zo'n beetje alle koersen die hij op zijn pad trof. De kalender voor vrouwen groeit weliswaar nog ieder jaar, maar grote koersen als Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo ontbreken nog steeds.


Het zijn koersen die Valverde nooit zal rijden. In Luik komt zijn explosiviteit beter tot zijn recht, toonde de ranke klimmer gisteren andermaal aan. Hij neutraliseerde met een paar trapomwentelingen de ultieme aanval van Daniel Martin in de laatste honderden meters. Het leverde de Spanjaard genoeg tijd op om zijn vingers in de lucht te steken als eerbetoon aan de zaterdag overleden renner Michele Scarponi (zie hieronder). "Deze is voor Michele. Hij was een goede vriend. De wetenschap dat hij er niet meer is, doet heel veel pijn. Ik zal hem missen." Valverde schonk zijn prijzengeld aan de weduwe van Scarponi.


Beiden delen, of beter deelden, nog een andere geschiedenis. De namen van Valverde en Scarponi doken in 2006 op in Operación Puerto, een van de grootste blootgelegde dopingnetwerken.


Valverde werd in tegensteling tot zijn Italiaanse vriend nooit betrapt op doping. Hij kreeg desondanks in 2010 met terugwerkende kracht een schorsing van twee jaar opgelegd, omdat sommige geconfisqueerde bloedzakken Valverdes bloed en epo bevatten. Zelf houdt hij tot op de dag van vandaag vol dat hij onschuldig is.


Van der Breggen is meer uitgesproken over het onderwerp, zei ze ooit. "Zelf maak ik altijd de afweging: alles wat slecht is voor mijn lichaam gebruik ik niet." Een gelijkgestemd koppel zal het wel nooit worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden