Valt seks nou wel of niet in te passen in de evolutieleer?

Beeld Thinkstock

Vraag is wat er rammelt: de evolutietheorie of het proefschrift. Feit is dat er commotie is uitgebroken onder evolutiebiologen vanwege een promotie aan de VU. Joris van Rossum, van huis uit bioloog, opende daar een wetenschapsfilosofische aanval op het proces van natuurlijke selectie. Seks, betoogt hij, valt in Darwins theorieën niet logisch in te passen en dus moet de evolutietheorie op de schop.

Over die kwestie breken biologen zich al langer het hoofd. Het VU-universiteitsblad Ad Valvas vat die discussie nog maar eens kernachtig samen in het jongste nummer: seks slurpt energie, vanwege de benodigde partnerjacht. En als er louter vrouwen bestonden, die zonder tussenkomst van mannen kinderen konden krijgen, zouden er twee keer zoveel kinderen komen.

Die onhandige seksuele voortplanting had dus logischerwijs moeten verdwijnen tijdens de evolutie. Er zijn slimmere manieren denkbaar om genen te husselen, een van de grote voordelen van de geslachtelijke voortplanting. Van Rossum zet de discussie op scherp. Andere biologen vinden seks wellicht moeilijk in te passen in de evolutieleer; Van Rossum noemt dat onmogelijk.

Dat is tegen het zere been van een groep van vier evolutiebiologen, die vinden dat Van Rossum nooit had mogen promoveren op zijn onderzoek. Zijn begeleiders, twee hoogleraren die 'geen expertise in de evolutiebiologie bezitten', hadden hem niet moeten begeleiden, zo hebben de boze biologen laten weten aan rector magnificus Lex Bouter.

In een opiniestuk in vakblad Bionieuws leggen zij uit dat Van Rossum zich baseert op 'fundamentele misverstanden' over de evolutieleer en verouderde literatuur. Volgens hen hebben evolutiebiologen 'vele mogelijke verklaringen' voor het handhaven van de seksuele voortplanting. Welke is het meest plausibel?

Van Rossum benadrukt dat hij niet de hele evolutieleer verwerpt, wel dat er gaten in zitten, en dat de discussie zich niet moet beperken tot 'God of Darwin'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden