’Valse epidemie in geestelijke zorg’

amsterdam – - De Amerikaanse psychiater Allen Frances heeft gisteren scherpe kritiek geuit op een nieuw handboek over psychische aandoeningen. Volgens Frances zorgt dit handboek voor een ’valse epidemie’ in de geestelijke gezondheidszorg.

Frances was voorzitter van een werkgroep die het oude handboek voor psychiaters, DSM-IV, opstelde. In DSM-V, dat nog in voorbereiding is, worden nieuwe aandoeningen gedefinieerd, die volgens Frances helemaal geen aandoeningen zijn.

De hoogleraar sprak in Amsterdam tijdens het congres ’Selling Sickness’ van GezondeScepsis, onderdeel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Het thema van het congres slaat op de toenemende drang van farmaceutische bedrijven om ziekten te promoten via websites en sociale media. De industrie mag geen publieksreclame maken in Europa en benadert daarom onder het mom van voorlichting patiënten via het internet.

Volgens Ray Moyhihan, een Australische wetenschapper/journalist die sinds jaren onderzoek doet naar het verschijnsel, heeft de wetenschap het in de industrie verloren van de marketing. „De promotie van geneesmiddelen is griezelig ver doorgedrongen in de medische wetenschap”, zei hij gisteren.

Moynihan onderzocht hoe de farmaceutische industrie een doorslaggevende rol speelde in de ontwikkeling van een nieuwe aandoening bij vrouwen: verminderde seksuele lust. Enkele bedrijven zijn bezig een lustpil op de markt te brengen voor vrouwen die te weinig zin hebben in seks.

Ook in Nederland wordt door de Universiteit van Amsterdam onderzoek gedaan naar deze pil van het bedrijf Boehringer Ingelheim. Moynihan publiceerde onlangs een boek over de manier waarop de industrie dit ongemak tot een ziekte heeft gemaakt.

Volgens Frances zijn er in het nieuwe handboek voor psychiaters meerdere voorbeelden te vinden van ’normaal gedrag’ dat tot een aandoening wordt gemaakt.

Eén daarvan is ’Binge eating disorder’, extreem veel eten. Volgens het handboek kan dit als een psychische aandoening worden aangemerkt, als iemand drie maanden lang zich één keer per week overeet.

„In dat geval ben ik ook ziek”, zei Frances.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden