Valse biljetten

U heeft het vast wel gemerkt als u wilt afrekenen: zelfs met een biljet van 100 euro kunt u tegenwoordig bijna nergens meer terecht. Laat staan met 200 of 500. De angst voor valse eurobiljetten is enorm. En niet ten onrechte. Het aantal onderschepte vervalsingen in de gehele eurozone was in 2003 551 287. In Nederland werden ongeveer 26 000 valse biljetten geregistreerd. Daarmee is het aantal vervalsingen ongeveer 8 procent hoger uitgekomen dan het aantal valse guldenbiljetten dat in 2001 werd aangetroffen.

ilse kuiper

Vervalsen in het eurogebied is een lucratieve tak van sport en zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het aantal geregistreerde valse eurobiljetten neemt toe. Mocht u onverhoopt in het bezit blijken te zijn van een vals biljet, dan is de schade voor uw rekening. Of voor de winkelier als hij onvoldoende controleert. Als de winkelier ontdekt dat u met een vals biljet betaalt, kunt u niet zeggen: 'O jee, geef maar weer mee.' U bent verplicht een verklaring te ondertekenen waarin staat dat u afstand doet van het biljet. Als u weigert het biljet af te staan, zal de winkelier de politie inschakelen. Valse biljetten worden opgestuurd naar De Nederlandsche Bank. U krijgt een ontvangstbewijs en, na onderzoek, het bedrag retour als het een echt biljet is. Is het geen echt biljet, dan bent u de pisang.

Ook voor de winkelier geldt dat hij opdraait voor de schade als hij te laat, bijvoorbeeld bij het opmaken van de kas, ontdekt dat er een vals biljet is binnengekomen. Winkeliers schijnen nog wel eens geneigd te zijn om dit niet aan te geven. PvdA en VVD hebben onlangs voorstellen gedaan om winkeliers die valse eurobiljetten inbrengen te belonen. Zo hopen ze te voorkomen dat valse biljetten weer in omloop komen.

Er zit maar één ding op en dat is op meerdere kenmerken controleren om de echtheid vast te stellen. Oftewel kijken, kantelen en voelen. Kijken: als u het bankbiljet tegen het licht houdt, ziet u in het watermerk de waardecijfers en een deel van het bouwkundige thema dat op de voorzijde van het biljet staat. Het watermerk moet in het papier verwerkt zijn en is er niet op gedrukt. De cijfers lichten helderder op dan de andere delen van het watermerk.

Kijk ook naar het zogenoemde 'doorzichtregister'. Wanneer het biljet tegen het licht wordt gehouden, vormen de tekens op de voor-en achterzijde samen de waarde van de coupure. En naar de verticale veiligheidsdraad die in het papier is ingebed en zichtbaar wordt als het biljet tegen het licht wordt gehouden. Hierin zijn het woord euro en de waardecijfers te zien.

Kantel het biljet: aan de achterzijde is speciale inkt gebruikt, die een zichtbaar effect geeft als u het biljet kantelt. Bij de lage coupures is een iriserende glanzende baan, bij de hoge een kleuromslag van paars naar olijfgroen te zien. Voel bij de opdruk van de letters BCE, ECB, EZB, EKT, EKP, boven aan de voorkant van het biljet, het reliëf van de inkt.

Meer informatie: De Nederlandsche Bank (www.dnb.nl)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden