Valpartijen, ontstekingen en ander Haags leed

De doorgaans zo wakkere Kamervoorzitter herkende hem gisteren even niet. Het is dan ook een flinke lap die Henk Jan Ormel deze week voor zijn linkeroog heeft geplakt. Flinke pech dat het CDA-Kamerlid juist nu een oogontsteking heeft. Met het debat over onverdoofd ritueel slachten lopen de verzoeken voor media-optredens binnen.

Terwijl de oud-dierenarts zijn collega's uitleg moest geven over zijn enorme oogverband liep partijgenoot Gerda Verburg wat ongemakkelijk de Kamer uit. Fietsen kan ze inmiddels weer, maar de ervaren amazone moet nog rustig aan doen na een lelijke val van haar paard. De oud-minister brak een sleutelbeen en een schouderblad en kneusde enkele ribben.

Het sportieve deel van de Haagse politici maakt wel vaker val- en glijpartijen mee. En dan doelen we niet op de vorige premier die tijdens een campagne een skateboard wilde demonstreren. Balkenende kwam er namelijk heel van af.

Zijn CU-collega Eimert van Middelkoop kwam minder fraai tevoorschijn uit de Rottemerenschaatstocht. Hij mocht zich met de pols in het gips en de arm in een mitella begin 2009 tegen een dreigende motie van wantrouwen verdedigen na voortijdige uitspraken over de Uruzganmissie.

Het zal de pacifist Fred van der Spek hebben aangesproken. Toen het PSP-Kamerlid een keer met een gebroken arm het Kamerrestaurant binnenkwam en een verkeerde opmerking maakte, werd hij door een restaurantmedewerkster stevig gewaarschuwd. Als hij zo doorging, zou zij zijn andere arm wel eens even breken.

Valpartijen en Modifast

En wie kent de rode krukken van Rita Verdonk niet meer? Terwijl zij zich druk voorbereidde op het oprichten van haar eigen beweging, viel ze ongelukkig van haar eigen keldertrap. Een bijzonder gezicht was het wel, Verdonk op krukken tijdens de grootse presentatie in de Passenger Terminal in Amsterdam. De krukken zijn in ieder geval goed terechtgekomen. Die heeft Verdonk naar eigen zeggen aan de gehandicapte Trots-fan Joke gegeven.

Omdat de volksvertegenwoordiger een tijdje niet goed kon zitten, mocht ze bij hoge uitzondering staand stemmen. Maxime Verhagen zal er alle begrip voor hebben. Hij wil tijdens debatten nog wel eens rondjes lopen. Tijdens de megazit van de algemene beschouwingen werd hij uitdrukkelijk geëxcuseerd. Zo lang zitten is voor de herniapatiënt niet vol te houden.

Al zie je Fleur Agema nooit ongemakkelijk op haar stoel heen en weer schuiven. De eerste vrouw van de PVV werd begin januari aan een hernia geopereerd. Zij dacht na twee daagjes wel weer de oude te zijn. Agema is ook wel wat gewend met chronische pijn door een ontsteking aan haar hand, maar dat viel toch even tegen.

Nog even terug naar Verdonk. Want het keldertrapongelukje was niet het enige dat de politica heeft geveld. Zo belandde ze in haar periode als VVD-Kamerlid een keer in het ziekenhuis. Reden? Uitdrogingsverschijnselen door een overdosis van het afslankmiddel Modifast.

De hond uitlaten

Ernstigere ziekenhuisbezoekjes hebben CDA'ers Jan Peter Balkenende en Sybrand van Haersma Buma achter de rug. De huidige fractievoorzitter was eind december geveld door een bacteriële infectie aan zijn borstspier. Vierentwintig uur later en het had zijn einde kunnen zijn, verklaarde de arts.

De infectie deed dan ook denken aan die van Balkenende in 2004. Hij moest toen zelfs de algemene beschouwingen aan vicepremier Zalm overlaten. Die pochte later dat het vervangen van de minister-president heel wat minder zwaar is dan het zijn van minister van financiën.

Balkenende werd in ieder geval nog geloofd. Ernst Hirsch Ballin lag wekenlang met een hernia op bed toen de IRT-affaire speelde - de affaire die hem uiteindelijk dwong af te treden als minister van justitie. Bij hem lag permanent een journalist in de bosjes, verklaarde Hirsch Ballin later. "Hij stond er blijkbaar in de hoop dat ik met veerkrachtige tred de hond zou uitlaten. En dat terwijl we helemaal geen hond hebben."

Onverwoestbare politici

Piet Hein Donner - nooit ziek

Mark Rutte - altijd energie

Marja van Bijsterveldt - valt nooit om

Redactie: Cees van der Laan, Teun Lagas en Karen Zandbergen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden