Valpartijen en ondervoeding in verpleeghuizen

Beeld anp

Valpartijen, ondervoeding en vergissingen met het toedienen van medicijnen. Volgens zorgverleners leiden de hoge werkdruk en een tekort aan personeel tot schrijnende toestanden in verpleeghuizen. Dat blijkt uit een enquête van Abvakabo FNV.

Ruim 70 procent van de 3800 ondervraagden zegt dat een gebrek aan personeel het afgelopen jaar heeft geleid tot valpartijen. Volgens ruim de helft van de respondenten worden er fouten gemaakt met het toedienen van medicijnen. Driekwart van de zorgverleners vindt dat ze onvoldoende tijd hebben om ouderen de zorg te bieden die ze nodig hebben. Bijna alle ondervraagden zijn van mening dat goede zorg onmogelijk is als er nog meer bezuinigd wordt.

De aanleiding voor de enquête waren de alarmerende verhalen die de laatste tijd naar buiten kwamen over de kwaliteit van zorg voor ouderen en dementerenden. Onder meer de vader van staatssecretaris Van Rijn (volksgezondheid) deed zijn beklag over de zorg voor zijn dementerende vrouw in de instelling WZH. Daar zou soms uren geen toezicht zijn.

Veel zorgverleners zeggen dat ze vaak veel te weinig tijd hebben voor de bewoners. Dat ouderen uitdrogen of ondervoed raken wordt toegeschreven aan de wegbezuinigen van voedingsassistenten die hulpbehoevende ouderen helpen met eten en drinken. "We merken dat mensen steeds meer 's nachts komen vragen om boterhammen en drinken, omdat ze dat overdag tekort zijn gekomen", zegt een zorgverlener tegen de NOS.

Volgens Aad Koster, de directeur van brancheorganisatie Actiz, is de hamvraag wat we als maatschappij 'met onze ouderen willen'. "De komende tien jaar verdubbelt het aantal ouderen, maar het budget groeit niet mee. Als we willen dat er nooit meer wat misgaat, is de vraag wat we daar als maatschappij voor over hebben." Volgens Actiz is het aan de staatssecretaris Van Rijn en het kabinet om meer geld vrij te maken voor ouderenzorg. Daarnaast roept hij mensen die zich druk maken over de misstanden op om de handen uit de mouwen te steken. "Als al de mensen die zich druk maken over onderbezetting in verpleeghuizen nou eens een dagje komen helpen, dan is het probleem al deels opgelost."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden