Valpartij in superfinale houdt Knegt af van derde Europese titel
tegenslag | Het zat Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting niet mee tijdens de EK shorttrack in Turijn. Maar er was wel goud voor Oranje op het onderdeel aflossing.
Op het Palavela in Turijn speelde zich gistermiddag een klein koningsdrama af. De Nederlandse kampioen shorttrack Dylan Hoogerwerf bracht landgenoot Sjinkie Knegt in de afsluitende superfinale ten val, waardoor Knegt zijn kansen op de Europese titel verspeelde.
Knegt (27) handhaafde zich op de eindlijst als derde. De vanwege dopinggebruik omstreden Rus Semen Elistratov prolongeeerde zijn titel. Bij de vrouwen veroverde de Italiaanse Arianna Fontana haar zesde continentale kampioenschap. Rianne de Vries, die verrassend perspectief had op een podiumplaats, viel in de superfinale terug naar de vierde plek.
Het is de vraag of de onbesuisde actie van Hoogerwerf (19), die bij de poging om binnendoor te passeren ook zelf een buiteling maakte, ernstige gevolgen heeft voor de samenwerking. Op korte termijn bleken die niet. Een uur na de finale eisten Knegt en Hoogerwerf met Daan Breeuwsma en Ithzak de Laat het EK-goud bij de aflossing op.
Over twee maanden bij de WK in Rotterdam moet blijken dat er geen sprake is van een vertrouwensbreuk. Als het aan Knegt ligt zal het wel meevallen met de gevoelens van rancune. Als weinig anderen kan de man uit Bantega, die juist in de stad van Fiat zijn derde Europese titel had willen vieren, bij tegenslag snel de knop omzetten.
Dat had hij zaterdag wel getoond. Na een mislukte 1500 meter (penalty) won hij de 500 meter, ongebruikelijk voor zijn doen. Op de 1000 meter kon hij de door de Hongaarse gebroeders Shaolin Sandor en Shaoang Liu gelegde puzzel niet oplossen. Knegt wist dat hij zich tussen dat tweetal moest wurmen om zijn kansen te vergroten. Dat lukte niet en in uit wanhoop schoffelde de Fries in de laatste bocht Elistratov onderuit en werd hij gediskwalificeerd. Daardoor verbleekte het perspectief op de titel (na 2012 en 2015). De actie van Hoogerwerf deed de rest.
undefined
Buikgriep
Het zat Suzanne Schulting (19), die geacht werd een kans te maken op haar eerste kampioenschap, evenmin mee. Op de slotdag moest de nationaal kampioene zich met buikgriep beperken tot enige rondjes in de aflossing. De avond tevoren had Schulting drie uur in het ziekenhuis doorgebracht met een pijnlijke elleboog na een val in de aflossing.
De vierde plaats op de 1500 meter en de diskwalificatie op de 500 meter hadden haar in een kansloze positie gemanoeuvreerd. Het mag een verdienste genoemd worden dat het drietal Rianne de Vries, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven in de aflossing als derde eindigde tegen een Italiaans en een Hongaars kwartet.
De Vries (26) heeft al enige jaren een goede naam als estafettterijdster. Door een verrassende overwinning op de 500 meter kwam ze plotseling in beeld als een bedreiging voor Fontana, die er al bij was toen in 2006 in dezelfde hal om olympische medailles werd geschaatst.
undefined
Gedachtentrucje
Aan de zege van De Vries was een gedachtentrucje verbonden. Als je nu bedenkt dat het niet meer dan een kwartfinale is, dan neem je wat van die loodzware spanning weg, had bondscoach Jeroen Otter gezegd. Dat deed ze en nadat ze de finish was gepasseerd, stapte ze weer de echte wereld binnen. "Vijftig procent zit tussen de oren en de rest is mentaal", werd in Turijn uit de mond van Otter genoteerd. Daarmee plaatste hij zich in de quasi-filosofische sporttraditie van de Amerikaanse honkballegende Yogi Berra, die in Nederland met Johan Cruijff zijn bekendste equivalent kent. Het is opmerkelijk dat Otter, met inmiddels zoveel successen, in Nederland nog nooit is uitgeroepen tot coach van het jaar. Naar verwachting zal hij Hoogerwerf en Knegt nog wel even apart nemen.
undefined