Valkenburgs zedenschandaal gaat nieuwe norm opleveren

Advocaat Ivo van de Bergh is de raadsman van meerdere verdachten in de Valkenburgse zedenzaak. Beeld anp
Advocaat Ivo van de Bergh is de raadsman van meerdere verdachten in de Valkenburgse zedenzaak.Beeld anp

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in het Valkenburgse zedenschandaal tegen zes verdachten van betaalde seks met een minderjarig meisje forse straffen geëist. De eisen liggen ver verwijderd van wat tot op heden voor dit delict door rechters is opgelegd. Dat maakt dat deze zaak met 29 verdachten niet alleen een groot drama voor het meisje en haar familie is. Het dossier zal ongetwijfeld ook de geschiedenis in gaan als de eerste zaak waarin nadrukkelijk een nieuwe norm wordt gezet voor het plegen van dit delict.

Vandaag moesten de eerste zes verdachten voor de rechter in Maastricht verschijnen. Uit vrees voor hun reputatie bleven de zes mannen weg en de kans is groot dat ook de overige verdachten hun voorbeeld volgen. De mildste eis was zes maanden gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Vervolgens liepen de eisen op naar twaalf maanden onvoorwaardelijk.

De mannen hebben gemeen dat vaststaat dat zij betaalde seks met het meisje hebben gehad. Hun bekentenis met aanvullend bewijs uit onder meer telefoongesprekken en belgegevens is vermoedelijk voldoende voor een bewezenverklaring van het strafbare feit.

Hoge eisen
Voor advocaat Ivo van de Bergh - hij staat 19 verdachten bij - heeft het geen zin het feit aan te vechten. De seks heeft plaatsgevonden, maar dat maakt nog niet dat de dader ook strafbaar is, is zijn redenering. Hoe konden zijn cliënten weten dat het meisje zestien was. In haar advertentie op Kinky.nl stond dat ze achttien was, uit huis woonde en graag veel geld in korte tijd wilde verdienen. Zijn cliënten hadden "onbewust een strafbaar feit gepleegd." Dat levert volgens hem op dat er sprake is van wat heet 'afwezigheid van alle schuld'. De verdachte mannen moeten om die reden dan ook worden ontslagen van alle rechtsvervolging.

De raadsman heeft geen goed woord over voor de hoge eisen. Recent werd een klant van een minderjarige prostituee nog door dezelfde rechtbank Maastricht veroordeeld tot twee dagen cel en een taakstraf. Een vonnis dat overigens door het OM wordt aangevochten in hoger beroep. En er liggen zeker nog drie vonnissen die de verdachten een paar dagen en dus niet maanden cel opleveren met een taakstraf.

Nieuwe richtlijn
Met een nieuwe richtlijn in de hand tracht het OM de rechters nu te overtuigen aanzienlijk strenger te straffen. Mocht het tot een straf komen, dan pleit de verdediging voor alleen een taakstraf. Dat kan niet. De wet verbiedt het alleen een taakstraf te geven voor betaalde seks met een minderjarige. De raadsman hoopt desondanks dat de rechter de moed heeft om tegen de wet in te gaan.

Op 23 juli komen de eerste zes uitspraken in deze zaak.

'Welke jongen wil me nog?'

Zestig, mogelijk zelfs tachtig klanten werkte ze vorig najaar af. Smoorverliefd was zij op loverboy Armin A.. Zo verliefd dat zij moest betalen om hem te zien. De zestienjarige bood zich als een achttienjarige aan op Kinky.nl en liet zich betalen voor seks. Hoe het nu met haar gaat? Kimberley, de naam waaronder zij haar werk deed, zit in een instelling, liet zij gisteren in een slachtofferverklaring voor de rechtbank weten.

Zij is haar vrijheid kwijt en hoopt dat zij die terug krijgt. "Maar dat kan wel een paar jaren duren", zegt ze. "Ik hoop dat ik ooit een leuke jongen tegenkom, maar welke jongen wil me nog?" Hoe ze ooit in deze situatie terecht is gekomen begrijpt ze nog altijd niet goed. Ze voelt zich heel erg gestraft en weet dat haar toekomst op het spel staat. Ze vindt het heel erg dat haar familie al het spaargeld heeft moeten gebruiken om haar te zoeken toen ze vorig jaar zonder iets te melden haar ouderlijk huis verliet.

Ze vraagt van elke klant een schadevergoeding van 5000 euro. De familie heeft grote aarzeling gehad dit voor de rechter te eisen. Het geld is bedoeld voor een potje voor de toekomst van het meisje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden