Valery Gergjev heeft nu ook een eigen Mariinsky cd-label

’De neus’ van Sjostakovitsj door solisten, koor en orkest van het Mariinsky Theater olv Valery Gergjev op 2 cd’s (MAR0501).

Sinds twee maanden is er een nieuwe loot aan de immer groeiende stam van cd-labels die door orkesten in eigen beheer worden uitgegeven. Het betreft het label van het Mariinsky Theater uit Sint-Petersburg. Het Mariinsky Theater – in de Sovjettijd Kirov Theater genoemd – bestaat uit een opera- en balletgezelschap, een eigen koor en een eigen orkest. Sinds 1988 is Valery Gergjev er de inspirerende artistieke leider. Hij was het die het Mariinsky internationaal op de kaart zette door zijn gezelschap over de hele wereld gastoptredens te laten verzorgen. Het succes daarvan was zó groot dat platenmaatschappij Philips een hele serie Russische opera’s op cd vastlegde. De schuifhoezen van die operaboxen waren prachtig blauw, net als veel in het interieur van het Mariinsky.

Die luxueuze tijden van de ene onbekende Russische opera op cd na de andere zijn voorbij. Al tijden komt er van het Philips-opnameteam niets noemenswaardig meer uit Sint-Petersburg. En dus besloot men daar – Gergjev was vast de hoofdaanjager – om een eigen label op te zetten. In navolging van orkesten als het London Symphony Orchestra, het San Francisco Symphony Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest, alle zeer succesvol met eigen live-opnamen, is er nu het Mariinsky label. Mariinsky werkt hiervoor nauw samen met het label LSO Live van het London Symphony Orchestra, het orkest waar Gergjev sinds 2007 chef-dirigent is. Ook de wereldwijde distributie van de cd’s loopt via hun kanalen.

En toch is er een groot verschil met de genoemde orkestlabels en hun concert-opnamen. De eerste uitgave op het Mariinsky-label betreft namelijk geen live-opname, maar een in ideale studio-omstandigheden vastgelegde uitvoering van Dmitri Sjostakovitsj’ opera ’De neus’. Gergjev heeft er voor gekozen om de complexe opera niet te laten vastleggen tijdens een uitvoering in het Mariinsky theater zelf, maar in de lege, spiksplinternieuwe door architect Xavier Fabre ontworpen Mariinsky Concert Hall. In 2007 opende het zijn deuren voor het publiek. Naast concertzaal is het tevens een fantastische opnameplek, getuige deze opname van ’De neus’.

Gergjev heeft met de keuze voor deze opera als lancering van het label een goede zet gedaan. De enige andere opname van ’De neus’ stamt nog uit het verre Sovjet-tijdperk en werd in 1975 voor Melodya opgenomen onder leiding van Gennadi Rozjdestvenski, die het werk ook bij De Nederlandse Opera dirigeerde. Na meer dan dertig jaar was Sjostakovitsj’ absurdistische collage-opera wel aan een nieuwe opname toe. De grillige muziek haalt het beste in Gergjev naar boven en Sjostakovitsj' muziek zit de musici van het Mariinsky orkest uiteraard in het bloed. Er zijn maar liefst 78 personages in deze opera van nog geen twee uur; velen hebben maar één regeltje te zingen. Kovalev, degene die op een morgen zijn neus kwijt is, wordt gezongen door Vladislav Sulimski, de neus zelf krijgt stem van Sergei Semisjkoer. Verder valt vooral de hysterische veldwachter van tenor Andrei Popov op. Maar bovenal is dit een ensemblevoorstelling waarin allen bijdragen aan het welslagen ervan.

Binnenkort volgt een cd waarop Gergjev de Eerste en Vijftiende symfonie van Sjostakovitsj dirigeert. Daarmee maakt hij zijn Sjostakovitsj-symfonieën-cyclus af die hij ooit voor Philips begonnen was. En wie weet koopt Mariinsky die eerdere opnamen ooit nog wel op, zodat ze een heuse box kunnen uitbrengen.

Sinds gisteren is het balletgezelschap van het Mariinsky Theater met dirigent Boris Gruzin tot 1 augustus met vier balletten te gast in theater Carré in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden