Valerie: strijdbaar, stoer, kwetsbaar

Valerie (15) groeit op bij haar oma in de Schilderswijk in Den Haag. Haar ouders zijn niet in staat haar op te voeden; ze zijn verslaafd. Valerie is vastbesloten niet dezelfde kant op te gaan als haar ouders. Toch blijkt ze kwetsbaar. Programmamaakster Mirjam Marks volgt Valerie sinds drie jaar. Afgelopen zomer dreigde het mis te gaan. Ze werd onder toezicht gesteld en kwam in de justitiële jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda terecht. Thuis kon ze niet langer worden beschermd tegen de slechte invloeden uit de Haagse Schilderswijk.

Documentairemaakster Mirjam Marks ontmoette Valerie drie jaar geleden tijdens een reportage voor VPRO's Villa Achterwerk. Ze leerde haar kennen als een stoer, maar tegelijk ook kwetsbaar en naïef meisje van twaalf. Valerie had het niet getroffen. Vrijwel vanaf haar geboorte woont ze bij haar oma omdat haar ouders, allebei verslaafd aan drugs, niet voor haar kunnen zorgen. Van haar moeder heeft ze alleen nog maar een oude foto. Haar vader komt ze wel eens op straat tegen, als hij door de stad zwerft. Op haar tiende heeft Valerie hem de deur uitgezet omdat hij haar spullen stal.

Onder de indruk van haar strijdbaarheid besloot Mirjam Marks, samen met cameraman Martijn van Beenen, Valerie te blijven volgen. Het resultaat is een documentaire over de persoonlijke geschiedenis van Valerie. Deskundigen komen niet aan het woord. Het draait om Valerie: haar leven op straat in de Schilderswijk, bij oma thuis en in de jeugdinrichting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden