Valentijn: Ama's beter voorbereiden op toekomst

De Stichting Valentijn wil dat de opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) in Nederland ondergeschikt gemaakt wordt aan het geven van een zinvolle opleiding. Scholing vergroot hun toekomstmogelijkheden. Hier danwel in het land van herkomst.

Dat staat in de nota 'Mobiliteitsprogramma ama's' die Valentijn onlangs heeft aangeboden aan staatssecretaris J. Cohen van justitie. Die komt binnenkort met een opvangnotitie voor ama's.

Als het aan Valentijn -een jeugdzorginstelling die ama's eerste opvang biedt- ligt, gaan de jonge vreemdelingen van twaalf tot achttien jaar een internationaal Engelstalige (vak)opleiding volgen, die afgesloten wordt met een vakgerichte stage. Ook wil Valentijn contacten gaan onderhouden met niet-gouvernementele organisaties uit het land van herkomst en naburige landen.

Deze contacten zijn gericht op de opzet van bedrijven daar, op terugkeertrajecten en op het onderzoeken van mogelijkheden om terug te keren. Zo worden deze jongeren volgens Valentijn optimaal voorbereid om hun toekomstige werksituatie.

De stichting wil de verantwoordelijkheid voor het hele mobiliteitstraject. Ze stelt voor snel een pilot te starten om de haalbaarheid van het programma te onderzoeken. In de visie van Valentijn maakt het niet uit of een ama al dan niet in Nederland mag blijven. Het ontwikkelde programma (van maximaal drie jaar) voorziet in een oriëntatieperiode van een half jaar. Dan wordt bekeken of er terugkeermogelijkheden zijn. Is dat het geval, dan krijgt de ama een programma dat hem of haar voorbereidt op terugkeer naar het land van herkomst. Kan de ama niet terug, dan krijgt deze een programma gericht op integratie in de Nederlandse samenleving, met de mogelijkheid zich na afronding van de opleiding in een ander land te vestigen.

De Stichting Valentijn, die afgelopen weekeinde haar tien jarig bestaan vierde en vestigingen heeft in Nunspeet en Lochem, vindt dat de eerste opvang en de vervolgopvang zoals die nu bestaan, afgeschaft zouden moeten worden. Ze levert in haar nota forse kritiek op het huidige opvangmodel. ,,Er is sprake van minimale begeleiding, minimale scholing, weinig concreet toekomstperspectief voor ama's, met als gevolg een groot risico voor hen om maatschappelijk te marginaliseren.''

Het 'kostschoolprincipe' -een strak leef/leerritme met 24-uurs toezicht voor de jongeren- moet er volgens Valentijn voor zorgen dat aanzuigende werking wordt tegengegaan. Nederland is op dit moment erg in trek bij ama's, omdat de opvangvoorzieningen hier gunstig afsteken bij de omringende landen. Vorig jaar kwamen er ruim 5500 ama's hier naartoe, een verdubbeling ten opzichte van 1997.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden