Val van balkon na inval politie / ’Heilig was Awale niet, maar hij was geen potloodventer’
In Capelle aan den IJssel kwam dinsdag de 22-jarige Awale Geedi om het leven toen hij, opgejaagd door de politie, van het balkon viel. Nu is de buurt boos op de politie én de media.
Het ongeluk gebeurde op dinsdagavond toen de politie een inval deed in een flat in Capelle aan den IJssel, na een melding van openbare zelfbevrediging. Volgens familieleden lag Awale Geedi te slapen en schrok hij zo toen agenten het huis inkwamen dat hij naar het balkon vluchtte.
Vanaf het balkon, op de veertiende verdieping, probeerde Geedi naar het balkon ernaast te klimmen. Hij greep echter mis en viel, voor de ogen van de agenten, naar beneden.
De wijk waar het slachtoffer woonde is een ’niet zo gemakkelijke wijk’, zei burgemeester Joke van Doorne. Jongeren die graffiti spuiten en openbaar drinken, zorgen er voor overlast. Er staan grote, grauwe flats met anonieme portieken.
Donderdagavond organiseerde de buurt een stille tocht. De tocht zelf verliep rustig, maar na afloop keerden zo’n vijftig jongeren zich tegen de politie en gooiden ruiten kapot in het plaatselijke winkelcentrum. Een medewerker van Albert Heijn, de enige winkel die nog open was, kreeg een klap.
Gisteren bezochten nog steeds veel mensen de gedenkplek voor Awale Geedi. ’De media liegt’, ’Capelle rouwt’, heeft de buurt op bordjes geschreven. Op de muur staat groot met graffiti zijn naam, from the boys of your hood.
De bejaarde mevrouw Rijsdam woont al vanaf 1971 in de flat. Ze praat vanaf het balkon, dertien verdiepingen onder dat van de familie Geedi. „Ik heb hier altijd met vreugde gewoond. Maar nu ben ik woedend. En ik denk dat ik namens de buurt spreek als ik zeg dat de politie steken heeft laten vallen.”
De buurt is boos op de politie en de media. Dat de politie Awale Geedi geduwd heeft, durven maar een paar buurtbewoners te beweren. Maar dat de agenten hem hebben opgejaagd en met te veel geweld zijn huis zijn binnengevallen, is wel de algemene mening.
Een oud-leraar die Geedi nog van de basisschool kent, geeft aan dat de familie Geedi veel heeft meegemaakt in hun geboorteland Somalië. Buurtbewoners suggereren dat Geedi niet zo schrok van de politie omdat hij iets op zijn geweten had, maar omdat hij getraumatiseerd was. De politie wil geen commentaar geven zolang het onderzoek naar het ongeluk nog loopt.
Ook de media moeten het ontzien. „Die zeiden dat hij een terrorist was of een illegaal”, zeggen twee meiden vijandig. „Nee, heilig was hij niet”, zegt een andere bekende van het slachtoffer, „maar een potloodventer, zoals in de kranten stond, dat was Awale ook zeker niet.”
Buurtjongens Safi (11) en Sevket (11) komen ook even kijken bij de gedenkplek. Net als iedereen kenden zij Awale Geedi als een aardige jongen. „Als de grote jongens gingen voetballen, mochten we van hem altijd meedoen!”