Val van Bagdad / Bijbelse lemen voeten op het Fardoesplein

Die nacht had Nebukadnezar, de grote koning van Babel, een droom, een nachtmerrie die hem hevig ontstelde. Hij riep alle droomuitleggers, guichelaars, sterrenkijkers naar zijn paleis aan de Eufraat. Maar hij was zo van de kaart dat hij de droom niet dorst vertellen. Laat die knappe magiërs het zelf maar vertellen en uitleggen, vond hij, en zoniet, dan zouden ze de doodstraf krijgen. Want heersers van het Babylonische rijk regeren met ijzeren vuist.

Het bijbelboek Daniël vertelt hoe het afloopt. Alle wijzen der Chaldeeën, Perzen, Assyriërs falen en dan komt de joodse profeet Daniël de koning zeggen wat deze heeft gedroomd: een beeld, schrikkelijk om aan te zien -de kop van goud, de tors van zilver, de buik en lendenen van koper, de schenkels van ijzer, de voeten van leem en ijzer. Een verdwaalde steen raakt de voet, het leem en ijzer desintegreren en het hele zaakje valt voorover; alles verwaait als kaf.

Nebukadnezar was door zijn droom zwaar aangeslagen, Daniëls uitleg bevestigde zijn gevoel.

Als uitdrukking blijven de 'lemen voeten' van Daniël 2 overeind, ook voor wie zich de bijbelse oorsprong niet bewust is.

Het rituele moment van gisteren: Saddams standbeeld van de sokkel op het Fardoesplein bij de Tigris moet de bijbelvaste kijker op de parallel en het verschil hebben gedrukt. Deze keer geen droom in een koninklijke bedstee, maar live, wereldwijd in elke huiskamer. Twee heersers, dezelfde regio, 2500 jaar apart.

De een leest er het bewijs in van het bijbelse (en vooral het eigen) gelijk, de ander het zoveelste bewijs van joodse afgunst, van een laf zionistisch complot tegen de sterke macht aan Babels rivieren, die nu even in een dipje zit. En sommigen dromen al van standbeelden, paleizen en torens die weer worden opgericht voor nieuwe roem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden