Val staalbedrijf dwingt regering van Zuid-Korea tot miljardeninjectie

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De regering van Zuid-Korea heeft besloten omgerekend 13 miljard gulden aan noodhulp te verstrekken aan de bankensector in het land. Doel van de financiële injectie is te voorkomen dat het bankroet van Hanbo, het tweede staalbedrijf van Zuid-Korea, tot een stroom van faillissementen onder toeleveranciers zal leiden.

Hanbo ging vorige week onderuit toen bleek dat de bouw van een nieuw hoogovenscomplex, bij de stad Tangjin (75 kilometer van Seoul), meer dan tweemaal zo duur uitviel als aanvankelijk was geraamd. Omdat de vraag naar staal uit Zuid-Korea stagneert, is aan het nieuwe staalbedrijf dat het op vier na grootste ter wereld had moeten worden, bovendien nauwelijks behoefte.

Hanbo dat zijn grondstoffenleveranties niet meer kon betalen, laat een schuldenlast van 11 miljard gulden aan bankleningen na. Een groot deel hiervan wordt niet door onderpanden gedekt. Door het ineenklappen van het staalconcern zijn zo'n 200 toeleveranciers en onderaannemers in grote financiële problemen geraakt. Zo had het bedrijf grote onbetaalde rekeningen bij het plaatselijke gas- en elektriciteitsbedrijf. Door het debâcle heeft ook de kredietwaardigheid van verscheidene grote banken in het land zware klappen opgelopen.

De strop bij Hanbo komt bij de banken extra hard aan, omdat de positie van het Zuid-Koreaanse bankwezen toch al vrij zwak was. Het overgrote deel van het beschikbare bankkrediet gaat naar grote concerns als Samsung, Daewoo en Hyundai, omdat zij voor de inkomsten uit export zorgen. Voor het midden- en kleinbedrijf, waaronder de toeleveranciers, is het moeilijk om geld bij de banken te lenen. Aantrekken van geld uit het buitenland is uiterst moeilijk vanwege wettelijke belemmeringen op kapitaalinvoer. De oppositiepartijen in Zuid-Korea, die de affaire het grootste financiële schandaal uit de geschiedenis van het land noemen, hebben de regering ervan beticht haar invloed te hebben aangewend bij de banken, om Hanbo leningen te verstrekken zonder dat dit in staat was voor toereikende dekking zorg te dragen.

Op last van president Kim Young-sam, die ook al vanwege de grote sociale onrust in het land onder druk staat, heeft Justitie daarop gelast een onderzoek te beginnen naar mogelijke corruptie bij het verstrekken van de leningen. Vijf grote banken - Korea First Bank, Cho Hung Bank, Korea Exchange Bank, Seoulbank en de overheidsinstelling Korea Development Bank - hebben te verstaan gekregen dat hun toplieden voorlopig niet meer naar het buitenland mogen reizen. Ook is hun aangezegd dat ze mogelijk tot aftreden zullen worden gedwongen, als mocht blijken dat zij zich aan misdrijven hebben schuldig gemaakt. In totaal zijn 61 banken en financiële instellingen bij het Hanbo-schandaal betrokken.

Het strafrechtelijk onderzoek heeft al geleid tot politie-invallen in de huizen en kantoren van Chung Tae-soo, de stichter en topman van Hanbo, en andere top-managers van het concern. Daarbij zijn veel documenten buitgemaakt. Chung is in de afgelopen jaren al verschillende keren veroordeeld wegens het geven van steekpenningen aan regeringsfunctionarissen, onder wie aan de vroegere staatspresident Roh Tae-woo.

In reactie op het Hanbo-schandaal heeft de verboden vakcentrale KCTU besloten de wekelijkse dag staken, als protest tegen de omstreden nieuwe arbeidswetgeving, op te schorten. De voorbereiding van een nieuwe landelijke staking met ingang van 18 februari, indien de nieuwe wet dan nog niet is ingetrokken, zal daarentegen onverminderd worden voortgezet, zo hebben de vakbondsleiders laten weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden