Val regering India dreigt door geweld in Gujarat

De Indiase regeringscoalitie van premier Atal Behari Vajpayee kraakt in haar voegen. De oppositie beschuldigt Vajpayee's BJP ervan dat ze de dagelijkse moordpartijen onder moslims in de deelstaat Gujarat gedoogt.

Daarnaast staat de regering onder druk van de vakbonden. Tien miljoen werknemers in overheidsfabrieken en banken hebben gisteren gestaakt uit protest tegen plannen om de 55 jaar oude anti-ontslagwetten te versoepelen, en staatsbanken te privatiseren.

Met die plannen loopt het zo'n vaart niet, want de regering is zwak. De BJP, de grootste regeringspartij, is in crisis door recente nederlagen bij deelstaatverkiezingen. En ook binnen de coalitie rommelt het. 'Hervormingsplannen op weg naar begrafenis'', kopte een krant gisteren.

Grootste bedreiging voor de regering is het geweld in Gujarat. De moordpartijen begonnen in februari, toen moslims de brand staken in een trein. Die zat vol hindoe-pelgrims uit Ayodhya, waar ze hadden betoogd voor de spoedige bouw van een tempel, op de plek waar ze in 1992 een moskee hadden gesloopt.

Bij de wraakacties daarna zijn officieel inmiddels ruim achthonderd mensen gedood. Mensenrechtenorganisaties houden het op zeker tweeduizend. De meeste doden zijn moslims, die mikpunt zijn van lynchpartijen door extremistische hindoes.

Critici verwijten premier Vajpayee dat hij het gezag en de wil mist om zijn hindoe-electoraat in toom te houden. Zijn partij, de BJP wortelt in de hindoe-nationalistische beweging die het 'islamitische gevaar' wil keren. Vrijdag gaf hij zijn tegenstanders weer volop munitie door op een bijeenkomst in Goa ouderwets uit te varen. ,,Moslims, waar ze ook zijn, willen niet in vrede leven'', sprak hij. ,,Zij willen terreur verspreiden in de naam van religie.''

Het is, menen veel commentatoren, geen toeval dat in Gujarat, waar het geweld zich concentreert, de BJP regeert. Deelstaatpremier Narendra Modi geldt als een moslimvreter. Hij had een leidende rol bij de sloop van de tempel in Ayodhya in 1992.

De oppositie in New Delhi, de Congrespartij voorop, maakt al twee dagen alle vergaderingen in het nationale parlement onmogelijk. Ze eist dat Vajpayee Modi ontslaat. Maar deze weigert. Modi heeft wel nieuwe verkiezingen voor het deelstaatparlement aangekondigd. Een gotspe, meent de oppositie: eerst hitst hij het electoraat op, en dan wil hij van dat klimaat profiteren door verkiezingen uit te schrijven.

Ook een coalitiepartij, de Telugu Delam, heeft zich bij de eisen van de oppositie aangesloten. Mocht deze partij uit de coalitie stappen, dan beschikt de regering nog maar over een minieme meerderheid in het parlement.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden