Update

Val Debaltsevo is 'ernstige schending' staakt-het-vuren

Pro-Russische rebellen in de oost-Oekraïense stad Gorlivka in de buurt van Donetsk lanceren raketten. Beeld afp
Pro-Russische rebellen in de oost-Oekraïense stad Gorlivka in de buurt van Donetsk lanceren raketten.Beeld afp

"Dit offensief van de door Rusland gesteunde separatisten is een ernstige schending is van het staakt-het-vuren uit de Minsk-afspraken." Minister Bert Koenders van Buitelandse zaken noemt de situatie bij Debaltsevo 'zeer zorgwekkend'.

Redactie

"Rusland heeft zich verplicht de afspraken na te komen. Het is nu zaak dat Rusland zich ook aan zijn woord houdt", aldus Koenders over de door de Veiligheidsraad van de VN bekrachtigde akkoorden van Minsk.

In die akkoorden is een belangrijke rol weggelegd voor de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking Europa. Die moet de afspraken monitoren, maar kon dat de afgelopen dagen niet doen omdat ze werd tegengehouden door de rebellen. "Het is essentieel dat OVSE-waarnemers nu volledige en ongehinderde toegang krijgen tot de beide zijden van de conflictlijn. Ook in Debaltsevo", aldus Koenders. "De wapens moeten nu zwijgen en conform de afspraken worden teruggetrokken. Ik roep nogmaals alle partijen op - in het bijzonder de separatisten en Rusland - zich hieraan te houden."

Nederlaag
De Russische televisie toonde vandaag hoe de rebellen de vlag hesen boven de stad. De val van Debaltsevo, waar duizenden Oekraïense militairen de afgelopen dagen in de tang zaten, is een enorme nederlaag voor Oekraïne.

Het grootste deel van de Oekraïense regeringstroepen heeft de stad Debaltsevo inmiddels verlaten. Dat zei president Porosjenko in een statement vlak voordat hij aan boord stapte van een vliegtuig dat hem naar het oorlogsgebied bracht. Vanavond spreekt Porosjenko opnieuw per telefoon met Poetin, Merkel en Hollande.

Met Debaltsevo hebben de rebellen een belangrijke verkeersader in handen gekregen. De stad verbindt de bezette provincies Donetsk en Loegansk per spoor, essentieel voor de levensvatbaarheid van de regio.

Controle
Porosjenko ontkende eerder vandaag nog dat er sprake was geweest van een omsingeling. Een andere commandant, Mykola Kolesnyk, zei eerder echter dat alleen die troepen zich terugtrekken die waren omsingeld in bevolkte gebieden in en rond de stad. Kiev meldde dat dertig soldaten gewond zijn geraakt bij de belegering, maar wilde niet zeggen hoeveel er gevangen zijn genomen.

Vanavond staat een telefoongesprek gepland tussen de regeringsleiders Poetin, Porosjenko, Merkel en Hollande. Poetin had aangedrongen op de terugtrekking van de Oekraïense troepen. Merkel veroordeelde de belegering van Debaltsevo door de rebellen eerder al als schending van het staakt-het-vuren, maar zei dat het nog te vroeg is om de wapenstilstand af te schrijven.

Wapenstilstand genegeerd
De separatisten meldden gisteren al 80 procent van Debaltsevo in handen te hebben. De rebellen weigerden zich aan de wapenstilstand te houden voordat de stad was ingenomen. Oekraïne weigerde daarop zware wapens terug te trekken van het strijdtoneel. Ook dat was een afspraak die afgelopen weekend was gemaakt in Minsk.

De Britse regering kwam vandaag met foto's van de aanwezigheid van Russische zware wapens in het oosten van Oekraïne. Op de foto's staat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen het meest geavanceerde antiraketsysteem dat Rusland bezit.
Het ministerie toonde een 'infografic' met details over het SA-22 raketsysteem en foto's die zouden aantonen dat het de afgelopen weken in het oosten van Oekraïne is gebruikt. Volgens de Britse ambassadeur bij de NAVO, Adam Thomson, is de aanwezigheid van het systeem een nieuw bewijs van de Russische betrokkenheid bij de strijd tegen het regeringsleger in het oosten van Oekraïne.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden